Volvos succé: Säljer elektriska super-lastbilar till Amazon

Amazon är en av världens största koldioxid-utsläppare. Nu ska e-handelsjätten bli mer klimatsmart. Amazon beställer 20 helt elektriska tunga lastbilar av Volvo

Amazon är ett av de företag i världens om släpper ut mest koldioxid. Förra året var utsläppen 71 ,5 miljoner ton, vilket är betydligt mer än hela Sveriges utsläpp. 

Nu ska svenska Volvo Lastvagnar hjälpa e-handelsjätten att bli lite mer klimatsmart. Fram till årsskiftet ska Volvo leverera 20 helt elektriska tunga lastbilar till Amazon i Tyskland som ska användas för regionala transporter. 

– Amazon har åtagit sig att minska koldioxidutsläppen i sin flotta, men att minska utsläppen för regionala transporter har tills nu varit väldigt svårt. Därför är detta en så viktig milstolpe, skriver Amazon i ett pressmeddelande.

För Volvo som siktar på att sälja 50 procent elektriska lastbilar år 2030 så är ordern något av en milstolpe. 

– Stora aktörer inom transportbranschen spelar en nyckelroll i att leda branschens arbete med att sänka sitt koldioxidavtryck. Därför är jag glad att Amazon samarbetar med oss för att minska sina utsläpp för längre och tyngre transportuppdrag, säger Jessica Sandström, global produktchef på Volvo Lastvagnar.

Lastbilarna är av typen Volvo FH Electric med 725 elektriska hästkrafter. Räckvidden är 300 km på full laddning, men Volvo räknar med att lastbilen kan köras 500 km per dag om chauffören laddar på lunchrasten.  Carup har tidigare berättat när trummisen Mickey Dee testade Volvos elektriska lastbilar, kanske var det de filmerna Amazon föll för?

Volvo Lastvagnar har idag sex helelektriska lastbilsmodeller som är konstruerade för att täcka många olika transportuppdrag. Modellerna Volvo FH, FM och FMX Electric har tågvikter upp till 44 ton. Försäljningen pågår i Europa och serieproduktionen startade i september 2022. Serietillverkningen av Volvo FL och FE Electric, för stadsdistribution och sophantering, startade i Europa redan 2019.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester