Volvos nya lill-suv XC20 blir helt elektrisk

Annons

Nu avslöjar vd Håkan Samuelsson Volvos kommande hemliga modeller. 
Volvo kommer med en liten suv som kan få heta XC20.
– Små bilar kan också vara premium. Bara för att du har en liten kostym behöver den inte vara polyester, säger han till AutoExpress

Tidigare i veckan visade Lynk & Co upp elbilen Zero Concept på SEA-plattformen.

Under Pekings bilutställning tidigare i veckan visade Geely upp den nya elbilsplattformen SEA (Sustainable Experience Architecture) i form av en konceptbil från Lynk & Co. Nu bekräftar Volvos vd Håkan Samuelsson att Volvo ska släppa en ny mindre suv på den nya plattformen. Det handlar sannolikt om en Volvo XC20.
– Vi kommer också att använda SEA. Vi använder den för en mindre bil, där jag tycker att det är väldigt praktiskt och smart för oss att dela det, så att vi kan ha en kostnadsstruktur för en mindre bil som är mycket konkurrenskraftig. Det är svårt att skjuta CMA-plattformen [XC40-chassit], som är en kombinationsplattform för elbilar och förbränningsmotorer, längre ner. Så om du vill göra en mindre bil än XC40 kan SEA göra det. Vi kommer att använda den för det, säger Håkan Samuelsson till AutoExpress

Annons

Men räkna inte med att det blir någon billig småbil för folket. Volvo håller i sin strategi med att tillverka premiumbilar och försöka utmana Audi, BMW och Mercedes. 
– Små bilar kan också vara premium. Bara för att du har en liten kostym behöver den inte vara polyester, säger Håkan Samuelsson. 

Det är fortfarande osäkert om bilen ska tillverkas i Kina eller Göteborg. Den nya plattformen SEA är till skillnad från CMA utvecklad i Kina.
– SEA har utvecklats i Kina, och med kinesiska leverantörer får du en mycket bra kostnadsstruktur. Men med en Volvo topphatt på.

Annons

Enligt Håkan Samuelsson kommer framtidens suv:ar bli mer strömlinjeformade och inte ha så hög markfrigång och terrängförmåga. Redan nästa år kommer en ny elbil från Volvo i 40-serien. Det handlar om en bil med annan kaross än XC40, sannolikt en C40. 

Annons

Köp din Volvo online

Senaste nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *