Volvos motattack mot trimmarna som tar bort fartspärren vid 180 km/h

Volvo går nu till motangrepp mot de som tänker ta bort fartspärren på deras bilar. 
Bara polis och räddningspersonal får köra fortare än 180 km/h om garantierna ska gälla. 
– Den som bygger om sin Volvo kommer inte längre att kunna dra nytta av tillverkarens garanti, säger Volvo i Tyskland i ett uttalande. 

Volvo införde i våras en fartspärr som gör att alla modeller har en toppfart som är begränsad till 180 km/h, oavsett om bilen är en instegsmodell på 129 hk eller en top of the line-version med 408 hk. Men det dröjde inte länge innan den tyska tunern Heico Sportiv hade en lösning där de kunde upphäva spärren genom att montera en extra styrbox. Nu slår Volvo i Tyskland tillbaka – det kommer inte att bli tal om fri fart i en ny Volvo på autobahn utan rejäla konsekvenser.

Volvo är mycket tydliga med att de som tar bort fartspärren förlorar garantierna på sin nya Volvo. Återförsäljare som bidrar till att spärren tas bort bryter mot sina avtal. Endast polisen och räddningspersonal ska få köra fortare än 180 km/h. Så här säger Volvo i Tyskland i dag i ett uttalande gällande borttagning av fartspärren: 

”Erbjudandet om en teknisk lösning för att därefter ta bort / skriva över fabrikshastighetsgränsen för de nya Volvomodellerna (maximal hastighet på 180 km/h) genom att ingripa i programvaran är inte ett erbjudande från Volvo, det är en teknisk lösning av en privat företag som inte är auktoriserat av tillverkaren. Den som gör ombyggnaden till sin Volvo kommer inte längre att kunna dra nytta av tillverkarens garanti för sin bil, och eventuella åtaganden i detta avseende är ogiltiga.

Volvo har konsekvent beslutat att ytterligare bidra starkt till trafiksäkerheten, och även till hållbarhet, genom att se till att de nya modellerna har en toppfart på 180 km/h. Undantag från topphastighetsskyddet görs endast av tillverkaren för specialfordon, såsom polis-, nöd- eller räddningsfordon. För dessa specialfordon, som inte omfattas av Volvogodkännande och går snabbare än 180 km/h, förblir garantin helt giltig.

De tekniska åtgärderna för att ta bort hastighetsgränsen vid 180 km/h får endast utföras av Volvo Personvagnars egen fabrik om garantin ska fortsätta att gälla. Volvos avtalspartner (återförsäljare och auktoriserade verkstäder) är inte behöriga att göra det eller att installera tekniska lösningar som erbjuds av tuningföretag. De skulle tydligt bryta mot sina avtal om de skulle ändra bilen “.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester