Volvo visar ny konceptbil i dag: ”Bästa i vår historia”

Volvo visar upp en ny konceptbil – och sin framtida teknik för elbilar i dag. 
Även Google och Northvolt deltar i dagens event. 
– När vi övergår till att bli ett rent elbilsföretag 2030, ska vi skapa de bästa bilarna i vår 94-åriga historia, säger vd Håkan Samuelsson.

I dag presenterar Volvo Cars sin ”framtida tekniska färdplan” under Volvo Cars Tech Moment. I dagsläget utgör de helt elektriska bilarna bara någon procent av Volvos produktion, men 2030 ska Volvo vara världsledande inom elektrisk premium och endast tillverka elbilar. En omvandling som heter duga. Volvo hör till de bilmärken som har de högsta CO2-utsläppen från bilar i dag. 

Under liveeventet från Göteborg, Sverige, kommer företaget att ge en första inblick i teknologierna som ligger till grund för omvandlingen. Även Google, Luminar, Northvolt och NVIDIA kommer att delta i evenemanget.

Mest konkret och spännande ör kanske en ny konceptbil som visas upp. Kanske skämtar göteborgarna i förhandsmaterialet, men bilen ser misstänkt ut Volvo LCP2000 från 1980-talets början.

Men Volvo presenterar också detaljer om elektrifiering, mjukvaruutveckling och nästa nivå av säkerhetsteknik och planen för införande av säker autonom körning.

Håkan Samuelsson, 70, håller i ratten på dagens framtidsevent.

– Det här är en spännande tid i vår utveckling och vi kommer att leverera en växande kundbehov för rena elbilar som erbjuder sömlös anslutning, branschledande säkerhetsstandarder och avancerad autonom körning, säger Håkan Samuelsson.

Volvos plan är att 2025 sälja 1,2 miljoner bilar, varav hälften är helt elektriska. Något som kan krävas för att försvara en hög värdering när Volvo Cars börsintroduceras senare i höst. 

Ekonomiskt siktar Volvo Personvagnar på en årlig rörelsemarginal på 8-10 procent vid mitten av decenniet, driven av ökad försäljning och intäkter Lönsamheten uppges öka ytterligare genom att uppnå bruttomarginalparitet mellan elektrifierade och förbränningsmotordrivna bilar i mitten av decenniet.

Skriven av

Website | + posts

Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup.