Volvo och Polestar på väg in på börsen – så högt blir värdet

Både Volvo och systermärket Polestar kan vara på väg in på börsen. 
Det uppger källor för Bloomberg. 
Geely kan bli först ut och kuppa sig in på börsen via en så kalla SPAC.

Nej, detta är inget aprilskämt. Polestar kommer att värderas till omkring 90 miljarder i en börsnotering som kan ske redan i år, uppger Bloombergs källor. Ägaren Geely utreder just nu olika alternativ för att få Polestar på börsen redan i år. Ett av alternativen ska vara en så kalllad SPAC, som gör att Polestar kan kuppa sig in på börsen genom att ett investmentföretag utan verksamhet som är noterat köper upp Polestar. 

Bolaget som förra året tog in 500 miljoner dolllar från Volvo och Geely sägs också behöva ha nytt kapital för att fortsätta sin expansion. 

Nyligen gick Volvo och Geely ut med att den planerade fusionen inte blir av, i stället skulle samarbetet fördjupas. Nu verkar det som att det blir en separat börsnotering av Volvo i stället. Då blir uttalandet om att Volvo endast ska tillverka elbilar från 2030 logiskt. Elbilsföretag är nämligen värda mer än gamla fossilbilsföretag. 

Enligt Reuters tillkännagav Geely under en kapitalmarknadsdag på onsdagen att olika alternativ undersöks för Volvo, inklusive en börsnotering. 

Värdet på Volvo skulle enligt Bloomberg bli det dubbla mot Polestar, cirka 180 miljarder kronor.  Varken Volvo, Geely eller Polestar har velat kommentera uppgifterna. 

Volvoledningen med Håkan Samuelsson i spetsen har ett optionsprogram som kan göra dem mycket förmögna vid en börsnotering.

Köp din volvo cars online

Senaste nytt