Volvo i jättesatsning på elfordon – får låna 5,5 miljarder kr av EIB

Volvo får låna 5,5 miljarder kronor av EIB för att satsa på forskning för elektriska fordon och vätgasbilar. Projektet skapar 900 nya jobb i Sverige och Frankrike. 
– Vi gläder oss åt att kunna stötta AB Volvo – en svensk och global marknadsledare inom tung fordonstillverkning – för att främja ett paradigmskifte i innovativ och ren teknik inom transportsektorn, säger EIB:s vicepresident Thomas Östros.

Europeiska investeringsbanken hjälper Volvo att satsa tung på forskning på elfordon, laddningsnät och vätgasbränsleceller.  Banken lånar nu ut 5,5 miljarder kronor till ett stort forskningsprojekt som ska ge renare transporter. 

– Volvos FoU- och innovationsprojekt kommer att ta oss ett steg närmare en koldioxidsnål ekonomi. På så sätt pressar vi gränserna för den europeiska fordonsindustrin, för att få fram renare, säkrare och smartare lösningar, vilket kommer att gynna oss alla, säger EIB:s vicepresident Thomas Östros.

Volvo Group hoppas nu kunna öka takten och dryga ut sin ledning inom den elektriska omställningen. 
– Transport- och infrastrukturindustrin behöver snabbt ställa om till hållbara lösningar. Vi är ledande inom den omställningen i dag, men vill skynda på vår forskning och utveckling inom elektromobilitet, säkerhetslösningar och självkörande transportlösningar. Tack vare samarbetet med EIB kan vi fortsätta att öka takten, säger Martin Lundstedt, vd för Volvo Group. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester