Volvo Cars satsning: Ny jättefabrik för elbilar i Slovakien

Volvo Cars nya bilfabrik hamnar i östra Slovakien. Den toppmoderna fabriken för 13 miljarder kronor ska tillverka företagets nya elbilar. 
– Jag är väldigt glad att vi utökar Volvo Cars produktionsnärvaro till Slovakien och ser fram emot att välkomna nya kollegor och partners på resan framöver, säger Volvo Cars vd Jim Rowan. 

Volvo Cars fortsätter att växa med produktion utanför Sverige. Företaget kommer nu att bygga sin tredje bilfabrik i Europa efter Torslanda i Göteborg och belgiska Gent. Den nya fabriken hamnar i Kosice i Slovakien, tio mil från Ukrainas gräns, och ska enbart tillverka elbilar. Enligt Volvo Cars skapar den nya fabriken ”en europeisk tillverkningstriangel som täcker företagets försäljningsmässigt största region.”

Fabriken innebär en investering på omkring 13 miljarder konor och blir Slovakiens femte bilfabrik. För Volvo Cars är fabriken ett steg för att nå målet om 1,2 miljoner sålda bilar år 2025. Förutom tre fabriker i Europa har Volvo Cars biltillverkning i Kina och USA.  

Volvo Cars nya fabrik ligger i Kosice i Slovakien.

Bygget av fabriken i Kosice planeras starta 2023 där utrustning och produktionslinjer installeras under 2024. Tillverkningen av nästa generations helelektriska bilar från Volvo Cars beräknas starta under 2026. Vilken modell det handlar om är än så länge hemligt, nya Volvo Embla ska till en början tillverkas i USA. Enligt Jim Rowan kommer ingen tillverkning att flyttas bort från Torslanda eller Gent.

– Vi har ett tydligt fokus att bli ett helt elektriskt varumärke inom mobilitet till 2030, vilket är i linje med vårt syfte”, säger Jim Rowan, VD för Volvo Cars. ”Expansionen i Europa, vår största försäljningsregion, är central för vårt skifte mot elektriska bilar och fortsatta tillväxt. Jag är väldigt glad att vi utökar Volvo Cars produktionsnärvaro till Slovakien och ser fram emot att välkomna nya kollegor och partners på resan framöver, säger vd Jim Rowan.

Etableringen av fabriken är förankrad på högsta regeringsnivå i Slovakien. Sedan tidigare har Kia, Volkswagen, PSA och Jaguar-Land Rover fabriker i landet.
– Jag uppskattar att Volvo Cars har beslutat att bygga sin nya fabrik i Slovakien. Den nya Volvo Cars-fabriken är viktig för oss eftersom den kommer att förbättra den sociala och ekonomiska situationen i regionen och endast producera elbilar, vilket ger den slovakiska bilindustrin konkurrenskraft i den nya ekologiska eran”, säger Slovakiens premiärminister Eduard Heger i ett uttalande för Volvo Cars.

Den nya fabriken i Slovakien är designad för att producera 250 000 bilar per år och förväntas skapa tusentals nya jobb i regionen. Etableringen av fabriken i Kosice är företagets första i Europa på nära 60 år. Fabriken i Torslanda öppnade 1964 och fabriken i Gent året efter. Tillsammans har dessa fabriker en produktionskapacitet på 600 000 bilar per år.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester