Volvo Embla: Så blir Volvos nya elbil som ersätter XC90

Inom några månader visar Volvo upp efterträdaren till XC90. Bilen blir helt elektrisk och får namnet Embla. Nu har visualiseringar av produktionsmodellen dykt upp på nätet. 

Volvo har som uttalad målsättning att varannan såld bil om knappt tre år ska vara helt elektrisk. En mycket viktig bil för att klara målsättningen är den helt elektrisk efterträdaren till Volvo XC90. Modellen kommer att heta Embla och presenteras inom några månader. Den bygger på samma plattform som Lotus Eletre som visade upp i veckan. 

Volvo Embla – så kan den nya bilen komma att se ut.

Volvo har redan visat upp konceptbilen Concept Recharge som i grova drag visar hur den nya bilen ska se ut. Nya hur nya visualiseringar av bilen dykt upp på nätet, som ska likna den produktionsfärdiga bilen i ännu högre utsträckning. Bilen får bland annat mer standardiserade dörrhandtag och saknar självmordsdörrar. Hur lik den verkliga bilen renderingen är får vi veta om några månader. 

Det vi redan vet med säkerhet är att bilen får en instrumentering som är mycket lik Tesla Model 3 och Y. Volvo har en liten display framför ratten, som följer med när du justerar ratten, på samma sätt som Volkswagen ID.3 och ID.4. 

Volvo skippar de murriga plastsätena och plastpanelerna som Tesla använder. I stället handlar det om ljusa svenska naturmaterial: Svensk ull, miljövänliga textilier och lätta kompositmaterial av lin och cellulosa.

– När vi går in i elbilsåldern kommer räckvidden för en fulladdad bil att vara en nyckelfaktor. Den enkla lösningen är att lägga till fler batterier, men det är inte samma sak som att bara lägga till en större bränsletank idag – batterier gör att bilens vikt och dess koldioxidavtryck ökar. Istället måste vi öka den totala effektiviteten för att öka räckvidden. Med Concept Recharge utforskar vi spänningen mellan behovet av effektivitet och en önskan om samma innerutrymmen, bekvämlighet och körupplevelse som i dagens SUV:ar, säger Owen Ready, Head of Strategic and Brand Design på Volvo Cars.

Sittdynorna och dörrpanelerna i den nya modellen är tillverkade av miljövänliga material med Tencel™-fibrer från cellulosa. På så sätt kan Volvo minska användningen av plast i interiören.Ratten, stolsryggarna och nackstöden får ett nytt material som har utvecklats av Volvo Cars och som heter Nordico. Det mjuka materialet är tillverkat av biobaserade och återvunna ingredienser från skogar i Sverige och Finland, vilket ger ett CO2-avtryck som är 74 procent lägre än läder.

På andra ställen används ett kompositmaterial gjort av lin. I exteriören är även den främre och bakre stötfångaren och tröskellisterna tillverkade i linkomposit.
– Kupén erbjuder sofistikerade former genom användningen av naturmaterial och de enhetliga texturerna och färgnyanserna, vilket speglar den tidlösa elegansen hos förstklassig skandinavisk design, säger Lisa Reeves, chef för interiördesign.

Bilen får ett batteri på omkring 100 kWh och en räckvidd på cirka 600 km. Laddningen kan göras med 800 volt, vilket innebär att bilen kan laddas upp på cirka 15 minuter på en snabbladdare.