Volvo avslöjar supertekniken i nya XC90 – släpps nästa år

Nu visar Volvo upp supertekniken i nya XC90 som kommer nästa år. 
Volvo XC90 får sensorer med Lidarteknik och Nvidia-dator och blir helt självkörande på motorväg. 
Bilen kommer både som elbil och laddhybrid. 

Nya Volvo XC90 presenteras nästa år och kommer vara standardutrustad med autonom teknik i framkant. Till skillnad från Tesla som nu förlitar sig helt på kameror behåller Volvo radarteknik genom att ha Lidarsensorer, en slags 3D-radar, på XC90. Bilen får dessutom en Nvidia dator som ska göra den självkörande. 

Genom att kombinera tekniken med mjukvara från Volvo, Zenseact och Luminar ska det bli den säkraste Volvobilen någonsin, även om Volvo redan gett upp löften om nollvision till 2020.

– Volvo Cars är och har alltid varit ledande inom säkerhet. Nu kommer vi att definiera nästa nivå av bilsäkerhet. Genom att erbjuda denna hårdvara som standard kan vi kontinuerligt förbättra trådlösa säkerhetsfunktioner och introducera avancerade system för autonom körning, vilket förstärker vårt ledarskap inom säkerhet., säger VD Håkan Samuelsson. 

Med det nya säkerhetspaketet ska Volvo minska bilolyckorna. Den nya tekniken är också utformad för att undvika trafiksituationer som står för en stor del av de återstående allvarliga skador och dödsfall som vi ser idag.

– I vår ambition att leverera ännu säkrare bilar är vårt långsiktiga mål att uppnå noll kollisioner och undvika krockar helt och hållet. , säger Henrik Green, chief technology officer. 

Medan tidigare generationers teknik till stor del förlitade sig på att varna föraren för potentiella omedelbara hot, kommer denna nya säkerhetsteknik med tiden ingripa i allt större utsträckning när det behövs för att förhindra kollisioner. Bilarna ska ge lägre försäkringspremier och elbilarna ska komma med försäkring som standard.  

Nya XC90 får också ett antal  reservsystem för viktiga funktioner som styrning och bromsning. Det ska göra att bilen kan bli självkörande när hårdvaran är godkänd för det. 

XC90 ska få Highway Pilot som är en funktion för autonom körning avsedd för användning på motorvägar. Funktionen är ett tillval som kommer att aktiveras för kunder när den är verifierat säker och tillåten enligt lagstiftningen för enskilda geografiska platser och förhållanden.

Volvo Cars kommer att presentera mer detaljer om sin kommande teknik vid Volvo Cars Tech Moment nästa vecka. 

Skriven av

Website | + posts

Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup.