Volvo avskaffar vinterdäcket – däckexperter rasar: ”Kan betyda döden”

Volvo avskaffar vinterdäcken. 
Alla nya elbilar kommer att levereras med ”året runt-däck”.
Nu rasar däckexperter och säger att säkerheten äventyras – men enligt Volvos vd Håkan Samuelsson är däcket säkrare. 

Nya Volvo C40 får Året-runt-däck från Pirelli.

I dag drog Volvo täcket av sin nya elbil C40. Dessutom berättade bilmärket att alla elektriska modeller endast kommer att säljas över nätet. 

En annan stor nyhet är att bilarna inte kommer att behöva sommar- och vinterdäck. De kommer i stället med en ny typ av året runt-däck från Pirelli. Det ska göra det enklare att äga bilen via tjänsten Care by Volvo. Om förändringen slår igenom fullt ut kan den betyda 1000-lappar i besparing för allt bilägare i Sverige på sikt – och ett dråpslag mot däckbranschen. Men förändringen får kritik. 

– Sen kommer alla elbilar också med nyutvecklade däck som innebär att man kan använda det däcket året runt utan att behöva byta till sommar- och vinterdäck som jag tror är ytterligare en funktion som gör bilägandet enklare, säger vd Håkan Samuelsson till Teknikens Värld. Håkan Samuelsson hävdar att däcket är säkrare sett över hela året. 

Nu rasar däckexperter och säger att de nya däcken är ett stort steg bakåt och äventyrar säkerheten. Enligt Teknikens Värld kan bromssträckan bli fyra meter längre vid en nödsituation. 

– Fyra meter betyder döden för en oskyddad trafikant. Året-runt-däck är alltså livsfarliga och är inte alls lika säkra som riktiga vinterdäck, säger tidningens expert Ruben Börjesson.

Köp din Volvo C40 online

Senaste nytt