Volvo återkallar sin elbil i Sverige – kan få problem med gaspedalen

Elbilen Volvo XC40 Recharge kan få problem med gasen som gör att bilen skenar eller inte går alls. 
Nu återkallar Volvo bilmodellen för att laga kablar som kan förstöra gaspedalens elektroniska styrning. De berörda bilarna har en säkerhetsfunktion som ska hindra den från att skena.
– I Sverige berörs 893 bilar – ägarna till de bilarna kontaktas av oss för åtgärd, säger Magnus Holst, presschef för Volvo Cars i Sverige, till Carup.

Totalt har 19708 stycken Volvo XC40 Recharge-bilar runt om i världen har drabbats av fel på ledningsnätet i anslutning till gaspedalen på elbilen. Vatten kan komma in till styrenheten och göra att signalerna från gaspedalen blir felaktiga. Det kan göra att bilen skenar eller inte vill gå alls. 

Volvo har i vissa länder varnat för detta men säger ändå att de “berörda fordonen har en inbyggd säkerhetsfunktion som vid mottagning av felaktiga signaler minskar accelerationen och ser till att fordonet fortfarande är styrbart”.

De berörda bilarna ska nu återkallas och åtgärdas. I Sverige är det totalt 893 Volvo XC40 som berörs, det är bilar som är tillverkade mellan 8 september 2020 och 13 augusti 2021.
– Volvo Cars kvalitetsundersökningar har identifierat att en ledningsmatta i vissa varianter av helelektriska Volvo XC40 Recharge kan vara skadad vilket i sin tur kan leda till vatteninträngning. Detta kan orsaka korrosion i kretsar kopplade till gaspedalsensorn, vilket potentiellt kan leda till felaktiga signaler från pedalen. Vi har haft ett litet antal rapporter om bilar med detta problem, men inga rapporter om relaterade olyckor eller personskador, säger Magnus Holst på Volvos PR-avdelning.

Den som har en sådan bil ska enligt Volvo inte vara alltför orolig. Ägarna kommer att bli kontaktade och inkallade till verkstad.  
– I Sverige berörs 893 bilar – ägarna till de bilarna kontaktas av oss för åtgärd. Det är viktigt att poängtera att detta är bilar som potentiellt skulle kunna drabbas av problemet – risken för att problem verkligen uppstår är mycket låg, säger Magnus Holst. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester