Vilda budstriden om Volvo 850 T-5R T-Gul: ”Hornen växer och man vill gasa på”

Det blev en intensiv budstrid om svenska klassikern Volvo 850 T-5R T-Gul på Bilwebauctions. Priset slutade på hela 265 000 kr för den 26 år gamla bilen. 
– Hornen växer och det är frestande att gasa på med denna fräcka prestandabil, berättar värderingsmannen Ted Gryth. 

[Best_Wordpress_Gallery id=”31″ gal_title=”T-Gul”]

Bilweb Auctions sommarauktion väcker stort intresse och har hela 121 klassiska bilar som går under klubban 17-18:e juni. Auktionslistan innehåller flera spännande modeller, och budstriderna är i gång. 

Ett av de allra hetaste objekten på auktionenblevr en modern svensk klassiker. Det handlar om en Volvo 850 T-5R T-Gul i ett mycket fint skick. Bilen beskrivs enligt värderingsmannen Ted Gryth som vähållen och välservad och fungerar oklanderligt. Den knallgula lacken är i toppskick och bilen har bara gått drygt 10 000 mil på alla år. 

– Mycket fin inredning med få bruksspår. Originallack utan anmärkning. Finns en knappt synlig inbuktning på höger framskärm. En underbar entusiastbil i toppskick som ger mycket körglädje till nästa ägare, uppger Ted Gryth. 

Inte undra på att budstriden blev intensiv. Bilen beräknades säljas för mellan 205 000 – 225 000 kr, men gick under klubban för hela 265 000 kr.  Det är uppenbart att många tänder till och vill äga en T-Gul. Och det finns en spännande historik runt en av Volvos mest åtråvärda modeller genom tiderna. 

Volvo 850 T-5 R – kallad T-Gul – blev en större succé än Volvo någonsin hade kunnat ana. Endast 2537 exemplar tillverkades av denna högpresterande knallgula modell och bilarna tog slut i rekordfart.

Första veckan i oktober 1994 startade produktionen av T-5R i fabriken i Gent, i Belgien och några veckor senare fanns bilarna tillgängliga i flera länder. I början av januari hade hela den begränsade upplagan sålt slut, 2 537 gula och 2 516 svarta.

Volvos reklam för bilen var väldigt speciell
”Vi försöker inte sälja den här bilen till dig, vi låter dig bara veta att den existerar” skrev Volvo i sina annonser. 

På den tiden fanns det återförsäljare som efterfrågade en ”inte så gul” bil, men idag är T-Gul kultförklarad och fina exemplar ute till försäljning måste anses ganska ovanligt. Det blir därför spännande att se var auktionen slutar i morgon.

Fakta Volvo 850 T-5R T-Gul

1994 lanserades den första av Volvo’s R-modeller. Den gula 850 T-5R blev en stor succé men byggdes bara i 2 537 exemplar.
Eftersom modellen var en sådan succé så beslutade Volvo att tillverka den i fler exemplar fast i färgerna olivgrön metallic (dark olive) och solid svart.

Motorn var Volvos femcylindriga turbo, men trimmades till 240 hk genom en overboost-funktion i 30 sekunder vid fullgas. 

Volvos projektgrupp fick endast 9 månader på sig, med en budget på 15 miljoner kronor, för att få fram till en bil utöver det vanliga. De började med att piffa till en standard 850 Turbo med tillbehör de redan hade på hyllorna och fortsatte med sportiga 17 tumsfälgar, sänkt fjädring och en helt ny färg, Cream Yellow, framtagen av Ingvar Malander, ansvarig för utvecklingen av nya färger på Volvos designavdelning.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester