Video: Aston Martins första motorcykel – ”som vacker konst”

Aston Martin har gett sig in i motorcykelmarknaden. Maskinen går under namnet The AMB 001 by Aston Martin and Brough Superior.
– Den färdiga produkten är en verkligt vacker motorcykel , ett konst- och konstruktionsarbete, säger Aston Martins designchef Marek Reichman.

Tillsammans med anrika Brough Superior – som för 60 år sedan ansågs vara motorcyklarnas motsvarighet till Rolls-Royce – har Aston Martin tagit fram en tvåhjuling utöver det vanliga.
Bara 100 exemplar ska tillverkas och priset är svettigt: 1,2 miljoner kronor. Så det krävs både en stor plånbok och stort intresse för mc om man ska bli kund.
Och dessvärre kan du glömma att få glänsa på gatorna med dyrgripen. Aston Martin och Brough Superior har inte brytt sig om att certifiera mc:n för gatbruk, utan ska man köra den är det inhägnat område och bana som gäller.

Maskinen, som går under det krångliga namnet The AMB 001 by Aston Martin and Brough Superior, sägs vara ett stycke fordonskonst för motorcykelkonnässören. 
Formgivningen är spektakulär och inspirerad av Aston Martins mittmotorsportbilar, bland annat genom att vara aerodynamiskt effektiv. AMB 001 ska till och med generera marktryck.
Och glöm simpel teleskopgaffel. Chassit är CNC-fräst med bärande hjälpramar av kolfiber och framgaffeln är upphängd i dubbla triangellänkar.

Motorn är en enliters V-twin som med hjälp av turboladdning levererar 180 hästkrafter till 180 kilo motorcykel och den driver genom en sexväxlad låda med slirkoppling som begränsar motorbromseffekten. Ett riktigt kraftpaket, med andra ord.
Till konstruktionsmaterialen hör också titan, maskinbearbetad aluminium och – läder.

– Den färdiga produkten är en verkligt vacker motorcykel; ett konst- och konstruktionsarbete, säger Aston Martins designchef Marek Reichman.
– Vi längtar tills produktionen sätter igång snart, alla som bidragit i processen har gjort ett fantastiskt jobb. Den här speciella motorcykeln är något som samlare kommer att vara stolta över, och samma sak gäller våra bilar.

Om du inte blivit avskräckt av prislappen bör du hör av dig snabbt till Aston Martin. Redan i höst ska motorcyklarna levereras.

Senaste nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *