Parkeringsmissarna som ger böter utan att du parkerat fel. Vanligt slarv kostar bilägare miljontals extra kronor varje år.
Svenska bilägare drabbas av onödiga parkeringsböter för hundratals miljoner kronor varje år. Och man har ingen chans att överklaga. Om du klantade dig vid parkeringstillfället har bolaget som sköter bevakningen rätt att bötfälla dig.
– Apparna är utformade på det viset att du har ansvar att se till så det blir rätt uppgifter, det finns ingen möjlighet att vinna det, säger Stefan Wahlberg.
Han är expert på parkeringsböter och kontrollavgifter. Stefan har överklagat och vunnit mot parkeringsbolagen i snart 40 år.
– När man parkerar ska man dokumentera noga. Har de gjort fel så ska man överklaga. Men det går inte att trolla med knäna, har man gjort fel så har man, säger han.

De två vanligaste orsakerna är att man skriver in fel registreringsnummer i appen eller att man råkar ange fel zonkod. På vissa ställen kostar misstaget 900 kronor.
– Jag drabbades av det här i Karlstad, jag skulle på en utbildning för min son som fått en diagnos, när jag kom ut satt där en gul lapp, säger Johan Mossfeldt från Hagfors.
Många bötfällda bilister blir ursinniga när de får böter. Allra helst de som försökt göra rätt för sig men ändå blivit straffade med den illavarslande gula lappen. Parkeringsbranschen har fått mycket kritik, men slår ifrån sig.
– Om man inte förstår skyltningen tycker jag att man ska köra någon annanstans och parkera, säger Louise Bill.
Men det håller inte Stefan Wahlberg med om. Han har vunnit mängder med fall eftersom skyltarna varit otydliga.
– Det är olagligt med obegripliga trafikskyltar. Enligt trafikförordningen ska de vara tydliga och lätta att förstå, även privata markägare har skyldighet att följa det här, säger Stefan Wahlberg.
En annan drabbad bilägare är Johan Mossfeldt från Halmstad. Han parkerade utanför akuten och sökte snabbt vård. Men parkeringsappen gjorde så att han betalade för fel plats.
– Den måste ha lokaliserat mig fel så att jag betalat för en annan zon, jag räknade med Google och det var bara cirka 70 meter mellan zonerna, säger Johan Mossfeldt.
Han försökte att överklaga. Men då hotade parkeringsbolaget med inkasso. Då blev Johan orolig och betalade summan.
– Man har ansvar för att det blir rätt, som sagt ta god tid på dig, säger Louise Bill.
Stefan Wahlberg uppmanar drabbade att stå på sig.
– Man behöver inte gå från hus och hem för att man överklagar en kontrollavgift till domstol. Det enda man riskerar är en extrakostnad på 900 kronor samt böterna. Du behöver inte stå för parkeringsbolagets rättegångskostnader. Det är en miljardindustri och de ska inte få härja sig fritt, avslutar Stefan Wahlberg.
Fem vanligaste parkeringsmissarna:
1 Det vanligaste misstaget är att man anger fel registreringsnummer i appen.
2 Eller att man betalar för fel zonkod, gps-appen placerar dig fel och du märker inte det. Viktigt att kontrollera. Kan inte överklagas.
3 Parkera inte vid in eller utfart,
4 Parkeringsplats med markerade rutor måste alla däck vara innanför rutan
5 Även om du får plats, kan du få böter om överhänget blockerar fotgängare.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.