Kinesiska shoppingappen Temu säljer billiga reservdelar som skickas över hela världen – och till Sverige. Nu varnar myndigheter och biltillverkare i Australien för att det är livsfarligt.
– Importerade och förfalskade delar är inte anpassade för våra säkerhetskrav, säger Nissans talesperson i Australien.
Via den kinesisk shoppingappen Temu går det numera att beställa billiga reservdelar till allt från Volvo och Volkswagen till Honda och Nissan – direkt till Sverige. Det handlar om bromsdetaljer, motorpackningar, verktyg och fästanordningar som ofta kostar en bråkdel av vad originaldelarna gör. Men i Australien har det gått så långt att branschen nu varnar för att vissa av dessa produkter kan vara direkt livsfarliga.
De varnar bland annat för att till och med vissa verkstäder beställer delar från den kinesiska shoppingjätten utan kunders medvetande.
– Risken med icke-originaldelar som inte är testade av biltillverkaren är betydande, säger den australiska branschorganisationen FCAI, enligt news.com.au.

Flera komponenter som säljs på plattformen ger sken av att vara originaldelar. De har till och med tryckta artikelnummer från kända bilmärken. Ett exempel är en värmesköld till Hondas VTEC-system – på ytan ser den ut att vara tillverkad av Honda, med både logotyp och originalnummer. Men vid närmare granskning visade det sig att den kom från en fabrik i Zhejiang, Kina, utan koppling till Honda. Samma produkt kostar runt 45 kronor på Temu men över 2 000 kronor via Hondas egna återförsäljare.
Det finns också exempel på produkter som visar sig vara rena kopior, men ändå marknadsförs som “universella” och “passar de flesta bilar”. Experter varnar för att använda sådana delar utan rätt specifikationer kan leda till motorfel, överhettning och i värsta fall olyckor.
På sociala medier har utvecklingen tagit fart, med profiler på Youtube och Instagram som testar och demonstrerar hur man med Temu-prylar kan laga eller modifiera sin bil. Ett populärt videoklipp visar hur en person riktar om karossen på en krockad Nissan med hjälp av en 13-kronors klämma och en vinsch.
Nissan var inte imponerade:
– Allt som rör struktur eller kaross påverkar fordonets säkerhet. Vi har redan problem med importerade och förfalskade delar som inte är anpassade för våra säkerhetskrav, säger en talesperson för Nissan Australien.
Flera bilverkstäder har också börjat använda delar från Temu, ibland utan att kunden vet om det. I ett videoklipp visar en mekaniker hur han monterar dragkrok, fjädring, hjulmuttrar och torkarblad – alla beställda från plattformen. Till videon finns rabattkoder och länkar till Temus sida.
Problemet är att ansvaret ofta är oklart. Myndigheterna i Australien hänvisar till varandra, och i många fall ligger det yttersta ansvaret på bilägaren själv. I Sverige måste bilen alltid uppfylla kraven för att vara trafiksäker. Men det finns ingen kontroll av vad du sätter in mellan besiktningarna.
Det är inte heller första gången Temus sortiment hamnar under lupp. I fjol köpte den australiska konsumentorganisationen CHOICE in 15 Temu-produkter med knappcellsbatterier – samtliga bröt mot landets säkerhetskrav. Och i oktober 2024 inledde EU en granskning av plattformen, bland annat på grund av försäljning av farliga produkter och användning av manipulerande design för att hålla kvar användare.
Experter menar att det bara är en tidsfråga innan bristfälliga delar leder till allvarliga olyckor. Inte bara för föraren utan även för andra trafikanter. Samtidigt fortsätter försäljningen, utan större hinder. Temu är bara ett klick bort, men följderna kan bli långt mer kostsamma än det låga priset.
– Allt som är undermåligt och påverkar säkerheten är oroande för oss som arbetar med trafiksäkerhet, säger Ingrid Johnston på Australasian College of Road Safety.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamen i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå Universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.