Varnar efter nya fabrikerna: ”Står inför krisläge med elnätet”

Efter Volvos jättesatsning tillsammans med Northvolt och nya satsningen på en megapress riskerar elnätet att knäckas. 
Göteborg Energi slår larm om att kapaciteten slår i taket när de nya fabrikerna tagits i drift. 
– Min signal är att vi står inför ett krisläge där Göteborg redan runt 2025 kan slå i kapacitetstaket för elnätet, säger Alf Engqvist, vd för Göteborg Energi, till DI.

På några dagar har två jättesatsningar presenterats i Göteborg. Först kom beskedet om att Volvos och Northvolts stora batterifabrik hamnar på Hisingen. Och i går kom beskedet att Volvo Cars satsar 10 miljarder på att bygga om Torslandaverken med en megapress för aluminiumgjutning. Satsningar som ställer stora krav på säker elförsörjning. Enbart batterifabriken kommer att dra 200 Terrawatt per år, lika mycket som hela Uppsala.

Nu slår Göteborg Energi larm om att brist på elnätskapacitet är ett allvarligt hot mot satsningarna. Det krävs statliga investeringar i stamnätet för att trygga elförsörjningen, hävdar Göteborg Energi.

– Min signal är att vi står inför ett krisläge där Göteborg redan runt 2025 kan slå i kapacitetstaket för elnätet. Då är risken stor att vi tvingas säga nej till de nya stora elintensiva investeringar som vi vet finns på gång”, säger Alf Engqvist.

Enligt Göteborgs Energi måste elnätskapaciteten i Göteborgregionen byggas ut kraftigt. Om inte beslut tas nu kan satsningar omöjliggöras. 

– Northvolts och Volvo Cars etablering ryms inom den nuvarande kapaciteten för elnätet. Men därefter finns det en uppenbar fara att vi kommer att tvingas säga nej på grund av otillräckligt med elnätskapacitet, säger Alf Engqvist.

Göteborg Energi har föreslagit att en ny 18 kilometer lång 400 kilovolts-stamnätsledning ska byggas mellan Ingelkärr i Älvängen och Hisingen. Kostnaden estimeras till 3 miljarder kronor. Men något beslut från Svenska Kraftnät finns inte ännu.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester