Väntat 1 år på batteri – lånebil kostar 20 000 kr/mån

Norske Stian fick en lånebil när batteriet på hans elbil Jaguar I-Pace skulle bytas. Nästan ett år senare kör han fortfarande lånebilen. En Volvo XC60, som kostar 20 000 kr i månaden.

När norske Stian W. Aakeberg satte sig bakom ratten på en tillfällig lånebil sommaren 2024, anade han inte att han fortfarande skulle köra den tio månader senare – och att notan skulle ticka upp i hundratusentals kronor, helt på bilimportörens bekostnad.
– Någon måste ju betala för det här, säger han till tidningen Motor.no.

Bakgrunden är att Aakebergs elbil, en Jaguar I-Pace, för tredje gången drabbades av problem med batteriet. Den här gången ville han inte nöja sig med ännu en temporär lösning där enstaka trasiga celler byttes ut. Han krävde ett helt nytt batteri. Men vad som låter som en rimlig begäran visade sig snabbt vara både komplicerat och tidskrävande – särskilt i en tid av global batteribrist.

Lånebilen, en Volvo XC60, kostar 20 000 kronor i månaden för Jaguar.

Bristsituationen är i sin tur kopplad till ett allvarligt säkerhetsproblem som tidigare lett till omfattande återkallelser av Jaguar I-Pace. Flera fordon har visat sig ha brännbara batterier, vilket har tvingat tillverkaren att agera. Aakebergs bil är inte en av de direkt drabbade, men batteribristen har slagit brett, och han har blivit en ofrivillig del av följderna. Hans bil har nu stått stilla utanför en bilhandlare i snart ett år – orörd, och utan ett nytt batteri i sikte.
– Det är inte optimalt för bilen att stå så länge. Jag har tänkt på risken för rost, säger han.

Under hela denna tid har han kört en Volvo XC60 som lånebil – en laddhybrid som han har rätt till enligt garantivillkoren. Eftersom hybriden är dyrare i drift täcker bilimportören inte bara lånet, utan även bränsle, försäkring, vägavgifter och moms.

Flera batteribränder har gjort att Jaguar återkallat I-pace i flera länder.

Aakeberg har visat upp en faktura för Motor.no som visar att lånebilen kostar omkring 20 000 norska kronor i månaden. Efter tio månader har kostnaden passerat 200 000 kronor. Enligt konsumentköplagen är det bilimportören som måste stå för hela summan.
– För min del har det ingen ekonomisk påverkan. Men det är klart att det inte är gratis för någon, säger Aakeberg.

Hos Jaguar Land Rover Norge vill man inte ge något löfte om när Aakebergs bil ska vara klar. Men förhoppningarna väcks när en annan kund får en tid för batteribyte i början av maj. Glenn Klemetsen, tekniskt ansvarig hos importören, berättar att leveranserna från England börjat komma in igen.
– Vi förväntar oss att vara klara med bytena under våren, säger han till Motor.

När Aakeberg väl får tillbaka sin elbil planerar han att låta den genomgå en grundlig garantikontroll för att försäkra sig om att stillaståendet inte gett upphov till ytterligare problem. Importören medger att ärendet är kostsamt – men också att man har ett ansvar att ta.
– Vi har en förpliktelse att rätta till fel och brister enligt tillverkarens funktionsgaranti. När reparationer försenas på grund av brist på reservdelar försöker vi minska kundernas besvär, vilket i vissa fall innebär att vi erbjuder ersättningsbil, skriver PR-chefen Fam Christina Gudim i ett mejl till Motor.no.

Trots frustrationen över att ha väntat i snart ett år på att få tillbaka sin bil, är Aakeberg full av beröm för bemötandet han fått. Men kostnadsbilden väcker frågor.
– De har varit tillmötesgående hela vägen. Det här är inte deras fel. Men visst är det märkligt att en elbils batteribyte kan kosta lika mycket som en helt ny småbil – innan själva bytet ens är gjort.

LÄS MER: