V4 byttes mot V8 – Saaben fick tre gånger större motor

Från V4 till V8 – här är Saab 96:an som fått ett motorbyte som heter duga. Den lilla Saaben fick en V8 på fem liter istället för V4:an på 1,5 liter.
– Du kommer förmodligen att överraska några människor vid rödlysena med tanke på vad som finns under huven, uppger säljaren.

Saab 96 börjar bli en av den framlidna tillverkarens mest åtråvärda modeller. Även om V4-motorn kommer från Ford har Saaben med vinkelfyra blivit en bil som samlarna slåss om. Förra året slogs ett rekord när en fabriksny Saab 96 V4:a såldes för 500 000 kronor

Men alla nöjer sig inte med bilar i originalskick. Nu finns en kraftigt uppgraderad Saab 96 till salu på Ebay. Bilen har fått en iögonfallande tvåtonslackering i ljusgrönt och mörkgrönt. Hjulhusen baktill har byggts ut för att få plats med bredare däck. 

Men den verkligt stora förändringen finns under huven. Bilen lär chockera många vid rödljusen, för istället för en V4:a på 1,5 liter och 65 hästkrafter finns nu en V8-motor på fem liter. Stilenligt så har även den här pjäsen sitt ursprung hos Ford. Effekten anges inte, men vanligen ger motorn omkring 340 hästkrafter i otrimmat skick. 
– Den här lilla bilen går och kör bra och är väldigt rolig, enligt bilfirman.

Interiören är betydligt sportigare än originalet med vinylklädsel i svart och grått och en passande sportratt. Rattkryckan är utbytt mot en trestegs automat med växelväljare på golvet. Enligt Gateway Classic Cars har bilen en utväxling på 2.73 vilket gör den perfekt för cruising.

Det är inte fel att kalla Saab 96:an för restomod för bilen har begåvats med både servostyrning och servobromsar. Skicket verkar vara mycket bra, då bilen bara rullat 80 mil sedan den bygges om till V8. Prislappen kan bli lägre än vad vissa V4-bilar går för i Sverige, bilen

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester