Unitis vd berättar om konkursen: Vi gjorde många ”sista försök”

Nu berättar Unitis vd och grundare Lewis Horne om konkursen. Elbilsföretaget har räddats från ruin flera gånger – men till slut gick det inte. 
– Vi försökte väldigt hårt i många år. Många gånger var det vårt “sista försök” att lyckas. Men ändå försökte vi igen och igen, berättar Lewis Horne för Carup.se.

Under tisdagen blev det officiellt att det svenska elbilsföretaget Uniti försatts i konkurs, något Carup var första media med att kunna berätta. Drömmen att skapa en liten svensk elbil som löste människors transportbehov på ett minimalistiskt sätt sprack när konkursanmälan . 

– Det är tydligt att världen har förändrats mycket sedan det här projektet startade 2015. Elbilar har blivit vanliga och mikromobilitet har blivit vanligare. Även om världen fortsätter att ha kamp, ​​på det hela taget, accelererar vi klart i en positiv riktning. Det är mest inspirerande att se några av våra kollegor i branschen gå från klarhet till klarhet. Detta ger oss hopp, skriver Lewis Horne i ett utskick till aktieägarna.

Carup har varit i kontakt med Unitis grundare och vd Lewis Horne, och med hans tillåtelse får vi publicera hela texten i brevet som skickats ut till aktieägarna. 

”Unitis vision är att bidra till en bättre värld. En värld fri från fossilbränsleberoende, där människor kör lätta, energieffektiva, uppkopplade elbilar. För att uppnå detta utgick vi från den konceptuella nivån med vår produktdesign och målet att skapa ett kulturskifte, där samhället attraherades till den mer effektiva fordonsformen med större total resursproduktivitet. Du ska vara stolt över att ha varit en del av det kulturskiftet och det uppdraget.

UNITIS OCH LEWIS HORNES BREV TILL AKTIEÄGARNA
Vi har försökt mycket hårt i många år för att förverkliga denna vision, trots många motgångar. Vi provade olika pivoter, alternativa intäktsströmmar och partnerskap.

Men tyvärr har vi inte lyckats skaffa tillräckligt med kapital för att nå våra mål.

Du kanske minns från våra senaste meddelanden att vi hade arbetat på en affär med en kinesisk strategisk investerare och behövde samla in pengar för att ge oss mer tid att slutföra affären. Vi lyckades få in brygginvesteringar, men precis när investerarna började skicka sina pengar drog den strategiska investeraren sig ur affären. Naturligtvis slutade vi att ta in investeringar direkt. Medan 71 % av dessa investerare röstade för att fortsätta, var kapitalbeloppet för lågt och risken för hög, så de senaste månaderna har vi fokuserat på större investerare. Men nu har vår tid gått ut.

Tack vare vår underbara grupp av investerare och supportrar kunde vi konsekvent skaffa tillräckligt med kapital för att överleva, men bara med ett ständigt krympande team. Att fortsätta ta in kapital som bara räcker för att överleva, sätter ett alldeles för stort externt beroende av företaget och därför alldeles för stor risk för de individer som håller oss igång.

Av denna anledning måste vi nu ansöka om konkurs, av nödvändighet.

Vi vill tacka dig för ditt stöd under de senaste sex åren. Det har varit en väldigt svår väg och vi har uppnått mycket tillsammans.

Det är tydligt att världen har förändrats mycket sedan det här projektet startade 2015. Elbilar har blivit vanliga och mikromobilitet har blivit vanligare. Även om världen fortsätter att ha kamp, ​​på det hela taget, accelererar vi klart i en positiv riktning. Det är mest inspirerande att se några av våra kollegor i branschen gå från klarhet till klarhet. Detta ger oss hopp.

Tack till alla som stöttat oss, speciellt med tanke på svårigheter under åren.

Fortsätt kämpa för en bättre värld.

Det kommer vi också att göra.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester