Svenska elbilsföretaget Uniti i konkurs – vd:n på seglats i Karibien

Svenska elbilsbolaget Uniti har gått i konkurs, kan Carup som första media berätta.
Samtidigt befinner sig vd:n Lewis Horne på en båt och seglar jorden runt.

Elbilsföretaget Uniti startades 2015 med visioner om att utmana bilindustrin. En prototyp visades som skulle säljas på MediaMarkt. Bolaget sade sig också ha förhandsbokningar för 500 miljoner. Men Uniti har i flera omgångar drabbats av ekonomiska kriser och löftena om bilproduktion har inte infriats, och i dag blev konkursen för Uniti officiell. 

LÄS MER: Unitis vd berättar om konkursen: ”Gjorde många sista försök”

– Att övergå från en skraltig start med ambitiösa prototyper till att bli mer av en verklig bilaffär visade sig vara superutmanande, särskilt när pandemin började utvecklas, skrev Lewis Horne i ett inlägg på Linkedin.

Samtidigt som bolaget sökte nytt kapital befann sig vd Lewis Horne på en segelbåt och seglade jorden runt, men krisen för bolaget blev allt värre. Och någon ny vind i seglen blev det inte.
– Nu har vi mindre än en vecka på oss att samla in 500 000 €, annars måste vi ansöka om konkurs. (Vårt team har inte fått lön på flera månader.), skrev Lewis Horne och Uniti på Linkedin. 

Enligt bolaget var det över 100 personer som lovat att investera. Men planerna sprack. I fredags fattade Lunds tingsrätt beslut om att försätta Uniti i konkurs, kan Carup berätta som första media. Advokat Martin Gynnerstedt på Trägårdh Advokatbyrå har utsetts till konkursförvaltare. Lewis Hornes båt befinner sig just nu i Karibien, i närheten av den gamla svenskkolonin Guadaloupe.

– Bolaget försattes i konkurs efter egen ansökan härom. Just nu jobbar vi för att få en bild över tillgångar och skulder. Dessa uppgifter, och uppgift om största fordringsägare, kommer att sammanställas och redovisas i konkursbouppteckningen. Vi ser över hur bolagets tillgångar kan avvecklas på bästa sätt för borgenärskollektivet. Det är i dagsläget för tidigt att ge någon prognos kring utdelning i konkursen. Konkursförvaltningen har löpande kontakter med bolagets ställföreträdare, säger konkursförvaltaren Martin Gynnerstedt till Carup.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester