Tyskland vill stoppa förbudet mot bilar med förbränningsmotorer

Tyskland vill stoppa förbudet mot att sälja nya bilar med förbränningsmotorer. Nya bränslen ska göra att bilarna kan räddas kvar efter 2035. 
– Vi vill tillåta förbränningsmotorer efter 2035 endast om de kan tankas uteslutande med syntetiska bränslen, säger Tysklands transportminister Volker Wissing till nyhetsbyrån AFP.

Tyskland är enormt beroende av sin bilindustri och i veckan gick landets transportminister Volker Wissing ut och meddelade att landet inte ställer sig bakom ett förbud av förbränningsmotorer från 2035. Tyskland vill skjuta upp förbudet om bilarna körs på syntetiska bränslen. EU-kommissionen föreslog förra året ett förbud, men långt ifrån alla EU-länder har ställt sig bakom det. 

– Vi vill tillåta förbränningsmotorer efter 2035 endast om de kan tankas uteslutande med syntetiska bränslen. ”Det måste finnas en teknisk lösning för att garantera att de inte kan tankas med fossila bränsle, sa Volker Wissing vid sidan av ett informellt möte med EU:s transportministrar utanför Paris.

Syntetiska bränslen kan användas i förbränningsmotorbilar med relativt liten modifiering. Nyligen har det till exempel visats flera motorer som kan köras på vätgas. Även om Tyskland vill rädda förbränningsmotorn ska de satsa mer på elbilar och hybrider. 

– Idag har vi inte tillräckligt med elbilar, vi måste skala upp deras tillgänglighet. Så det är bättre att folk använder hybridteknik som en mellanliggande lösning, säger Wissing. 

Under klimattoppmötet i Glasgow var det ett flertal länder och bilmärken som ställde sig bakom att bara nollutsläppsfordon ska tillverkas efter 2040. Flera tyska bilmärken fanns bland undertecknarna, men staten har inte skrivit på. 

– Vi kan inte bara satsa på elektrisk mobilitet eller väte för framtiden. Vi måste förbli teknikagnostiska, säger Valter Wissing.

Sverige har ett annat mål än EU-kommissionen föreslagit. Enligt en utredning så ska inte försäljningen av förbränningsbilar stoppas, men vi förbjuder bensin och diesel helt från 2040.