De tog 849 förare direkt. Utan blixt och utan varning. Nu rullas fartkamerorna ut som ser rakt in i bilen. De ser och avslöjar allt du gör bakom ratten. Inte ens passagerarna går säkra.
De ser ut som vanliga fartkameror. Men de nya brittiska kamerorna är något helt annat. De fångar inte bara fortkörare. De ser om du pillar på mobilen, inte har bälte, kör med barn oskyddade i framsätet eller inte ens håller ordentligt i ratten. Och de fungerar i båda riktningarna.
– Det är nedslående att så många väljer att använda mobilen eller strunta i bilbältet, säger Ian Robertson på Safer Roads Humber till Express.
Under en testperiod sattes den nya kameratypen upp i området Humberside. På bara två veckor fångades 849 förare som begick trafikbrott. Hela 533 personer fastnade utan säkerhetsbälte – bland dem två barn under 14 år som satt obältade i framsätet. Ytterligare 301 förare upptäcktes med mobilen i handen. Och 13 ansågs inte ha kontroll över fordonet alls.
Kameran som används heter Jenoptik VECTOR-SR och beskrivs som en av de mest avancerade övervakningslösningarna som testats på brittiska vägar. Den arbetar helt ljudlöst, utan blixt och med videoanalys i flera körfält samtidigt. Den kan övervaka trafiken i båda riktningarna och fånga upp vad som händer inne i bilen. Och föraren har ingen aning om att den övervakas. Tekniken kräver inte ens vägmarkeringar för att fungera.
Kamerorna kombinerar 4D-radar, högupplöst video och artificiell intelligens som identifierar överträdelser och matchar mot vägtrafikregistret. Det gör att brottet automatiskt kopplas till rätt fordonsägare. Och det är inte bara fortkörning och mobilanvändning som avslöjas. Systemet känner också av exempelvis rödljuskörningar och felaktig placering av barn i bilen.
Följderna kan bli kännbara. Böter på upp till 1300 kronor för att inte ha bälte och upp till 6600 kronor om ärendet hamnar i domstol. För mobilanvändning bakom ratten handlar det om upp till 2600 kronor och sex prickar i körkortet.
– Vi vill minska dödsfall och allvarliga olyckor, och ny teknik är en viktig del i det arbetet, säger Ian Robertson.
Sedan tekniken först började testas 2021 har över 2 300 brittiska bilister fastnat i AI-kamerornas nät enligt Express. Efter testveckor i mars och juni 2024 bekräftar nu myndigheterna att systemet ska användas sporadiskt under hela 2025. Det innebär att bilister på brittiska väger numera aldrig vet när de blir filmade.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamina i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist, bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.