Trots prisraset – försöker sälja begagnade elbilar dyrare än nya

Efter att Tesla chocksänkte nybilspriserna har priserna på begagnade elbilar fallit kraftigt. Nu går det hitta begagnade Tesla Model 3 under 370 000 kronor och Model Y under 500 000 kronor. Men se upp – många försöker fortfarande sälja begagnade elbilar till högre priser än vad nya kostar. 

Teslas kraftiga prissänkning på nya bilar tog de flesta inom bilbranschen på sängen. Priserna på nya Teslor sänktes med mellan 70 000 och 150 000 kronor. Sänkningen påverkar naturligtvis även andrahandsvärdet på elbilar. Stora bilhandlare med många elbilar på lager förlorade miljontals kronor på en natt. 

Nu har priserna på begagnade elbilar börjat gå ner, men många bilar annonseras fortfarande ut för de gamla höga priserna. Som begagnatköpare är det väldigt svårt just nu att veta hur mycket en begagnade elbil ska kosta – och även många inom bilhandeln tycks vara osäkra. Ser du inte upp riskerar du att betala alldeles för mycket, ännu handlar det inte om någon galen rea på begagnade bilar.

Många handlare försöker fortfarande sälja sina begagnade Teslor över nypriset.

En ny Tesla Model Y Long Range kostar efter prissänkningen 639 170 kronor inklusive Teslas leveransavgift. Den allra billigaste begagnade bilen av samma modell ligger nu på 499 900 kronor med 7600 mil på mätaren. Då är bilen 1,5 år gammal. Tesla själva försöker sälja samma bil för 600 000 kronor, trots att den gått över 4500 mil och är 1,5 år gammal.  Andra handlare och privatpersoner försöker få över 650 000 kronor för begagnade exemplar – som köpare gäller det att vara uppmärksam, så du inte köper för dyrt. 

Volvo och Volkswagen har inte följt efter Tesla, utan behållit de gamla högre priserna på sina nya elbilar. Men värdet på begagnade ID.4 har sjunkit något, medan Volvon fortfarande är dyr. Priserna på begagnade ID.4 börjar på 438 900 kronor, men då är det bilar med kort räckvidd och det lilla batteriet på 52 kWh. Med det större batteriet på 77 kWh kostar en begagnade ID.4 från 479.900 kronor, vilket framstår som ett vettigt köp. Fortfarande finns det dock handlare som begär mer än listpriset för ett år begagnade Volkswagen ID.4. Även om extra utrustning kan ingå är det ett pris som nu är över 50 000 kronor dyrare än en splitterny Tesla Model Y.

Volvohandeln tycks knappt ha justerat priserna på de få begagnade XC40 Recharge som finns ute. Den billigaste tvåhjulsdrivna begagnade är listad för 554 900 kronor, men då finns det faktiskt helt nya XC40 som går att få billigare – för 537 900 kronor. Det kan dock vara svårt att göra en rättvis jämförelse med vilken utrustning som finns hos bilen.

Volvohandeln har inte sänkt sina priser på begagnade XC40 Recharge, i många fall ligger de långt över nypriset, även om extrautrustning kan ingå.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester