Efter larmet om bluffakturor: De första polisanmälningarna om falska p-böter har börjat trilla in. Transportstyrelsen varnar för de farliga bedragarna.
– Vi informerar om att de inte kommer från oss och att man inte ska klicka på deras länkar, säger myndighetens presstjänst.
Före jul kom alarmerande nyheter om att bedragare använder Transportstyrelsens namn för att skicka ut bluffakturor till svenskar. Nu har polisanmälningarna börjat dyka upp och en kvinna utanför Sala är en av de drabbade.
– Enligt mejlet som såg ut att komma ifrån Transportstyrelsen måste kvinnan betala böter för en hastighetsöverträdelse som hon påstås hade gjort sig skyldig till, säger Hebys tillförordnade kommunpolis Bengt Eriksson till Sala Allehanda.
Kvinnan har precis som många andra svenskar fått ett mejl som ser ut att komma från Transportstyrelsen. Mottagaren påstås ha begått en hastighetsöverträdelse och ska betala en viss summa inom 24 timmar, annars påstås ärendet gå till domstol.
– Men pengarna skulle vara Transportstyrelsen tillhanda inom 24 timmar. För att kunna betala böterna fanns det en medskickad länk som kvinnan skulle klicka på, förklarar Bengt Eriksson.
Transportstyrelsen har ingen uppfattning om hur många som drabbats. Myndigheten har heller inte beslutat om de tänker polisanmäla saken. Det har däremot kvinnan i Sala gjort.
– Det har vi inte gjort, eftersom det inte är vi som drabbats, säger deras presschef Mikael Andersson.
Man vet inte om hur många som kan ha blivit rädda och klickat på länken. Men kvinnan i Heby utanför Sala var uppmärksam och vände sig till polisen för att upprätta en anmälan om bedrägeriförsök.
– Vi har inte så mycket folk på plats nu, de flesta återkommer i början av januari, då kan vi få en klarare bild, säger Transportstyrelsen.
Det här är inte första gången som bedragarna skickat ut bluffakturor i Transportstyrelsens namn. Tidigare har det också skickats ut falska krav på parkeringsböter och andra avgifter.
– Det har inte alls med oss att göra, vi befattar oss inte med fortkörningsböter och parkeringsböter. Men eftersom vi skickar ut en del avgifter kanske de utnyttjar det, säger Mikael Andersson.
LÄS MER:
Maths Nilsson är grundare av Carup.