Transportstyrelsen: Elbilar kan missa bonuspengar efter nytt stoppdatum

Den som får vänta länge på sin elbil riskerar att bli utan bonuspengarna på 50 000 kronor – trots att de beställde bilen senast 8 november. 
Ett regeringsbeslut om ett stoppdatum för utbetalningar kan vara på väg, uppger Transportstyrelsen. 
– Det kan komma att finnas ett slutdatum som kan sätta vissa begränsningar men det är ett regeringsbeslut och inget vi vet något konkret om i dagsläget, säger Jonny Geidne, strateg och kvalificerad utredare hos Transportstyrelsen.

För två veckor sedan gick en chockvåg genom den svenska bilmarknaden när regeringen utan förvarning tog bort klimatbonusen för elbilar och laddhybrider. Regeringens besked som lämnades på kvällen den 7 november var att bilar som köpts eller beställs efter den 8 november 2022 inte kommer att få någon klimatbonus. För elbilar var det en bonus på 70 000 kronor under 2022 och 50 000 kronor under 2023 som plötsligt försvann. 

Beskedet utlöste en oerhörd rusning på bilmarknaden den 8 november, som blev en rekorddag som bilbranschen sent kommer att glömma. 1000-tals elbilar såldes under en dag och kväll. Nu visar det sig att den som köpt sin bil i tid ändå inte kan vara säker på att få bonus på 50 000 kronor. Transportstyrelsen flaggar för ett slutdatum när bonusar betalas ut. Men de har inte fått några säkra besked från regeringen. Många elbilar har väldigt långa leveranstider och köparna riskerar då att gå miste om 50 000 kronor.

Bonusen gjorde att många rusade till bilhallen den 8 november för att hinna få klimatbonus.

– De som beställt bilen senast 8/11 kommer få bonus – förutsatt att Transportstyreslen får anslag från regeringen så att det finns pengar att betala ut. Det kan komma att finnas ett slutdatum som kan sätta vissa begränsningar men det är ett regeringsbeslut och inget vi vet något konkret om i dagsläget, säger Jonny Geidne. 

Betyder slutdatumet att bilar levererade efter ett visst datum inte får bonus?
– OM det blir ett slutdatum – det vill säga ett datum då förordningen om klimatbonusbilar upphör – som ligger före det att samtliga bilar som beställdes 8/11 eller före är levererade och tagna i trafik kan det innebära att bilar blir utan bonus. Men det vet vi som sagt, ingenting om i nuläget.

Regeringen vill varken bekräfta eller dementera att något stoppdatum kan komma, utan hänvisar till sitt knapphändiga pressmeddelande.
– Det besked regeringen har gett är att bilar som är köpta efter 8/11 inte kommer få någon klimatbonus. Några andra besked har inte getts. Jag vill hänvisa dig till regeringens hemsida där all info som har meddelats finns: Klimatbonusen upphör den 8 november – Regeringen.se, säger Niki Westerberg, pressekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhari (L).

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester