Transportbilen Ford SuperVan med 2000 hk snabbare än Bugatti

Ford har skapat världens snabbaste transportbil. Den fjärde generationen av SuperVan har 2000 hästkrafter och klarar 0-100 km/h under två sekunder. 

Ford fortsätter sin tradition med rekordsnabba SuperVans som startades i början av 1970-talet. Tidigare har en Ford Transit uppgraderats med V8 från GT40, 2013 kördes en Ford Transit med F1-motor på Goodwood. I år har märket skapat världens snabbaste transportbil i form av en E-transit med 2000 hästkrafter från fyra elmotorer. Bilen visas nu på Goodwood Festival of Speed. 

Nya SuperVan 4 är snabbare än en Bugatti eller Koenigsegg och gör 0-100 km/h under två sekunder. Bilen har ett vätskekyld batteri på 50 kWh i mitten av bilen och fyrhjulsdrift. Bilen har förstås störtbur och racingstolar. 

Exteriören är rejält uppgraderad jämfört med en vanlig Ford Transit med  främre splitter, bakvinge, fenor och enorma breddningar för att generera mer downforce.

Det finns faktiskt ett lastutrymme bakom föraren och en skjutdörr. Ford kommer att montera elektromagnetisk lastsäkring på bilen så att lasten inte åker runt när föraren kör rekordfort. Bilen visas nu upp under Goodwood och körs av Romain Dumas. 

Den ursprungliga Supervan kom 1971 och hade en V8-motor från GT40.
Den tredje generationen hade en Formel 1-motor från Cosworth.