Riskbeteendet i trafiken som kan ge fängelse. Trafikpolisen jämställer det med rattfylleri.
– Om man orsakar en olycka eller är nära att orsaka en olycka är det vårdslöshet i trafik. Då är det fängelse med i straffskalan, säger Henrik Malm, trafikpolis i Borås, till SR P4 Sjuhärad.
Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) har lagt fram en rapport. Enligt den beror 40 procent av trafikolyckorna på trötta förare.
– Många dödsolyckor sker antingen vid möten eller omkörningar. Ofta har personen kommit ut på fel sida av vägen, om det beror på trötthet eller sjukdom kan vi inte veta eftersom personen är död, säger Trafikverkets analytiker Magnus Lindholm.
Ofta förstår polisen att trötthet är den bakomliggande orsaken till trafikolyckan. Men det är väldigt svårt att bevisa. Många bilförare som hamnat i en sådan situation förstår att hålla huvudet kallt och ljuga sig ur situationen.
– Den vanligaste undanflykten är att man väjt för ett rådjur. Jag skulle jämföra det med rattfylleri, man uppvisar samma dåliga koncentrationsförmåga och beteende på vägen, säger Henrik Malm, trafikpolis i Borås, till SR P4 Sjuhärad.

SUPA-regeln står för Sjukdom Utmattning Påverkan Annat. Den regleras i trafikförordningens tredje kapitel, första paragrafen:
1 § Fordon får inte föras av den som på grund av sjukdom, uttröttning, påverkan av alkohol, andra stimulerande eller bedövande ämnen eller av andra saker så att du inte kan föra fordonet på ett betryggande sätt.
Trötthet och rattfylleri jämställs vid en rättegång. Men det är svårt att veta var gränsen går för hur trött man kan vara.
– Du måste kunna ta korrekta beslut för att vara en bra bilförare.Var gränsen går är omöjlig att besvara förutom när det gäller alkohol och droger. Då är det 0,2 promille som gäller och vid drogerna är det noll acceptans, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.
Ditt tillstånd är ditt eget ansvar. Det är tydligt formulerat i lagen.
– Det stora diskussionsämnet nu är när man är i stånd att köra. Det är något som du själv måste avgöra. Det finns de som får huvudvärk av ipren eller kanske man blivit yr av c-vitamin, det är något som är upp till var och en, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.
Trafikpolisen levererar ett par korta men kloka råd till alla som ska ut på långtur.
– Se till att vara utvilad innan längre körningar, ta regelbundna pauser, säger Henrik Malm.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.