Lättglögg som du köper i mataffären kan sätta fast dig i en blåskontroll. Många tänker inte på att den faktiskt innehåller alkohol. Polisen ber alla att hålla uppsikt vad de dricker – och hur mycket.
– Om man dricker tillräckligt mycket så kommer man upp i en gräns som inte är godtagbar, säger trafikpolisen Petter Magnusson.
Julen närmar sig med stormsteg och svenskarna dricker glögg till vardags. I matbutikerna finns både alkoholfri glögg men också den med en liten alkoholhalt på drygt två procent.
– Vet man med sig att den är helt alkoholfri så är det ingen fara. Men man får dricka ganska stora mängder lättglögg för att det ska ge utslag, säger trafikpolisen Petter Magnusson.
Saftglögg finns i butikerna med två olika alkoholprocent. En man som dricker upp mot tre liter av den halvprocentiga riskerar att komma upp i en farlig nivå. För en kvinna ligger gränsen strax under två liter. Det är mer glögg än de flesta klarar av att dricka.
– Man ska vara uppmärksam på det man dricker och om det är alkohol i den. Med en halv procent är så lite att man har svårt att komma upp till gränsen.
Men sedan finns lättglöggen med 2,2 procent alkohol. Då är riskerna betydligt större och om du kör bil kort efter konsumtion så kan det finnas fara för att polisen tar med dig till stationen. Med denna alkoholstyrkan kan det räcka med en halvliter för en man, medan en kvinna får dricka betydligt mindre.
– När jag studerade på polishögskolan fick vi gurgla munnen i lättöl, då gav det utslag. Och det är så att om till exempel dricker tillräckligt mycket lättöl, då kommer du upp till en nivå som inte är godtagbar.
Om du köper glögg och ska ut och köra bil. Titta noga på flaskan och försäkra dig om att det inte finns alkohol.
– Om du vet att det är saftglögg så behöver du inte vara rädd för att dricka den. Detsamma gäller med julmust. Men man ska veta att det är skillnad på att få utslag på utandningsprovet. Sedan kommer det andra provet på stationen, det är där som saken avgörs.
Den mätaren som polisen använder vid vägkanten räcker inte för en fällande dom.
– Vårt instrument kan märka om det finns alkohol i munhålan, men det är inte samma sak som om det finns i blodet.
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.