Toyotas nya satsning: Supersmå CO2-fria motorer

Toyota och flera andra japanska biltillverkare säger sig utveckla en koldioxidfri motor. Den nya superkompakta motorn ska kunna köras på e-bränslen, biobränslen och vätgas.
– Detta är en deklaration om “Låt oss skapa förbränningsmotorer tillsammans”, säger vd Toyotas vd Koji Sato. 

Toyota har länge framstått som en av de största bromsklossarna i övergången till elbilar. Bara en procent av Toyotas väldiga årsproduktion på 10 miljoner bilar utgörs av elbilar. Gång på gång har tillverkaren uttryckt skepsis mot elbilar och satsat mer på hybrider. En strategi som lönat sig på slutet eftersom aktien gått upp med 33 procent. 

Nu hävdar Toyota att de planerar att utveckla en ny motor som körs på koldioxidneutrala bränslen, även Mazda och Subaru deltar i utvecklingen.  De nya motorerna ska vara mindre och få plats i bilarna samtidigt som de blir lika aerodynamiska som elbilar, uppger Toyota Times.

Enligt Toyota ska de nu utveckla mindre motorer som är mer kompatibla med olika bränslen som ger netto noll koldioxidutsläpp. Hur det ska gå till tekniskt har Toyota inte förklarat närmare. Men de nya modellerna ska vara både elhybrider och vätgasdrivna. Toyota vill med de nya motorerna gå bort från fossila bränslen och ersätta dem med e-bränslen, biobränslen och vätgas. 

Motorerna ska även kunna kopplas ihop med hybriddrivlinor. Toyota satsar på en rak fyrcylindrig motor, Subaru på en boxermotor och Mazda på en wankelmotor. Tack vara att motorerna är mindre ska bilarna kunna bli mer strömlinjeformade. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester