Tjuvladdade sin elbil – döms till 30 dagsböter

En 50-årig man tjuvladdade sin elbil från ett väguttag i garaget. Nu har han dömts i tingsrätten för laddningen. Straffet: 30 dagsböter. 

Att ladda elbilen kan vara en svår utmaning för den som bor i lägenhet. En man i 50-årsåldern från Växjö hittade en kreativ lösning. Han pluggade in sin elbil i en vanlig vägkontakt i garaget som tillhör allmännyttiga bostadsbolaget Vidingehem i Växjö. 

Men tilltaget upptäcktes och sågs inte med blida ögon av bostadsbolaget. Efter en polisutredning blev det rättegång mot mannen som åtalats för brottet olovlig energiavledning. Det innebär att han har olovligen har tagit någon annans störa. Straffet blev 30 dagsböter, i det här fallet 9600 kronor, uppger Sveriges Radio P4 Kronoberg

Laddningen skedde från ett vanligt väguttag. Att ladda från väguttag är inte förbjudet i sig, så länge det är din egen ström. Men Elsäkerhetsverket varnar för brandrisk och uppmanar bilägare att ställa ner laddeffekten.
– Det som påverkar säkerheten är exempelvis laddström, hur ofta du laddar, hur din elanläggning är utförd och dess skick samt hur den är tänkt att användas, skriver myndigheten

Olovlig energiavledning kan ge fängelse i fyra år

Olovlig energiavledning är ett brott enligt 8 kap. 10 § brottsbalken. Den som olovligen avleder elektrisk kraft, värmeenergi ur ett rörledningssystem för uppvärmning eller värmeenergi till ett rörledningssystem för kylning döms för olovlig energiavledning. Straffet är böter eller fängelse i upp till ett år. Vid grovt brott kan straffet bli fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Det kan handla om att stjäla elenergi genom att till exempel koppla sig förbi en energimätare. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester