Test: Så bra är Nextbase 622 GW Dashcam – kan fånga olyckan på film

Att ha en dashcam blir allt populärare och har många fördelar. Om du eller omgivningen råkar ut för en krock kan ett videobevis vara avgörande, dessutom kan kameran fånga spännande situationer i trafiken. Carup har med hjälp av en yrkesförare testat värstingkameran Nextbase 622GW.

Det är bara att packa upp den och börja filma, enklare handhavande än Nextbase 622GW är svårt att tänka sig, kameran är väldigt lätt att ställa in. Den filmar med 4K-videokvalitet och bildstabilisering vilket ger toppkvalitet på bilderna. En liten nackdel är att det kräver ett väldigt stora SD-kort för att få plats med bilderna om du vill spara det under längre tid. 4K-läget innebär att den sparar 30 bilder i sekunden, men vill du fånga snabba objekt kan en lägre upplösning med 120 bilder i sekunden vara att rekommendera. 

Kameran har så mycket finesser att det är svårt att överblicka för nybörjaren, men det finns bland annat polariserande filter och funktioner för att förbättra nattinpspelningen. På baksidan finns en pekskärm för att navigera genom alla funktioner. Det finns både blåtand och wifi för att överföra till Nextbases app eller till en dator. 

Vi testade 622GW med extra backkamera från Nextbase. Denna ansluts till den främre kameran med en lång kabel, den hade gärna fått vara trådlös. Enligt vår testpanel är kameran väldigt lätt att ställa in och börja spela in med, trots det stora utbudet av inställningar och finesser. Det kan vara extra värdefullt för en yrkesförare som kör traktor och grävare. Kameran dokumenterar både vad som händer på arbetsplatsen och på vägen dit. Det är också lätt att spela upp bilder och föra över dem till app och dator. Om olyckan är framme har du bildbevis direkt på kameran. Olyckan ovan är ett exempel när en dashcam filmade en uppmärksammad Ferrari-krasch i Nederländerna för några månader sedan.

Nextbase 622 GW är en kamera i toppklass om kostar över 4000 kronor för den som vill ha det bästa, för många som använder din till sin privatbil räcker kanske en enklare kamera till en något lägre kostnad. För yrkesföraren som spenderar hela dagen i bilen, traktorn eller lastbilen kan kostnaden vara väl investerade pengar. 

Kameran har även en livräddande funktion som kan vara värd merkostnaden jämfört med enklare kameror: Den kan själv upptäcka krockar och ringa upp 112 och överföra bilderna, om nu 112 klarar den tekniken, vilket är osäkert.  När en kollision inträffar upptäcker kamerans G-sensor det och kopierar automatiskt 30 sekunders video, 10 sekunder före och 20 efter kraschen till en mapp som är skyddad mot att skrivas över. Den funktionen fick vi tack och lov aldrig nytta av under testet. 

Att se sin egen körning på film kan vara nyttigt, ibland upptäcker du olater som att du har en tendens att ligga lite för nära vägrenen eller fuskar lite vid stopplikter. I Sverige är dashcam inte jättepopulära, men för den som av olika anledningar vill dokumentera sin körning är Nextbase 622GW en riktigt bra kamera, om än lite kostsam. 

Fakta Nextbase 622 GW

Cirkapris: 4290 kronor
Videoinspelning i 4K @ 30 FPS, 1440 @ 60 FPS och 1080P @ 120
Emergency SOS – vid större olyckor
Alexa built-in
3″ högupplöst-pekskärm
Förbättrad night vision
Intelligent Parking mode – Automatisk videoinspelning vid rörelse i ditt fordon
GPS-tracking och WiFi anslutning till NextBase App
Polariserande filter som motverkar reflektioner och bländande ljus!