Teslas värsting typgodkänd – så kraftfull blir elbilen

Tesla förbereder sig för att officiellt presentera nya Model 3 Performance. Amerikanerna har lämnat in en ansökan typgodkännande vilket indikerar att den nya kraftfullare versionen är nära officiell avtäckning. Den nya generationen ska enligt uppgifter från Tesla-observatörer ha en toppeffekt på hela 627 hästkrafter.

I höstas förra året lanserade Tesla en uppgradering av deras Model 3, i Asien, Europa och Nordamerika. Däremot var det ingen som fick den nya kraftfullaste varianten av elbilen. Men nu kan väntan vara över, det avslöjar en ansökan om typgodkännande från det amerikanska företaget. Tesla Model 3 Performance, eller Ludicrous som en del tror att den kommer heta, har uppmärksammats rätt rejält och har talats om som en av de mest extrema uppdateringarna från biltillverkaren hittills.

Det sägs att den nya modellen kommer att ha ett nytt, mer distinkt yttre. Med nya aero-stötfångare, bakdiff och en stor kolfiber-spoiler. Men de viktigaste förändringarna är mer djupgående än så, enligt uppskattningar från Tesla-observatörer. Bland annat förväntas bilen drivas av en helt ny bakmonterad elmotor som ska öka den totala effekten till 461 kW, motsvarande 627 hästkrafter. Siffran framkom förra månaden via ett dokument från det koreanska miljöministeriet.

Ett avskilt medieevent ska ha skett i Malibu förra veckan och där ska det ha sagts att den nya modellen går från 0-100 på 2,6 sekunder, 0,2 sekunder mindre än tidigare generationen av Model 3. En europeisk ansökan om typgodkännande ska enligt Tesla-observatören “Julien” från Telsa-forumet TFF tyda på att den nya generationen har en topphastighet på 261 km/h och en WLTP-räckvidd på 528 km. Den längre räckvidden beror på den nya 4D2A-motorn, med en förbättring på 2-3%.

Det sägs att det blir lite olika batteripaket beroende på marknad. Giga Shanghai kommer att använda LG 5L NMC-celler som ska leverera en totalkapacitet på 79 kWh och en effektgräns på 415 kW. För den nordamerikanska marknaden kommer man att använda Panasonic 3L NCA-celler med en totalkapacitet på 82 kWh och en effektgräns på 435 kW. Med det sagt blir den nordamerikanska varianten förmodligen 20 kg tyngre än den som tillverkas på fabriken i Shanghai, skriver Autoevolution
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester