Teslas nya superladdare – ger 12 mil på 5 minuter

Nu kommer Teslas nya superladdare till Sverige. Laddarna har kapacitet upp till 250 kW – vilket i teorin innebär att ägare till Model 3 Long Range kan ladda i stort sett fullt på bara en kvart.

Tesla har vidareutvecklat Supercharging-tekniken och introducerar nu tredje generationens laddstationer, så kallade V3 Superchargers i Sverige. Åtta nya laddstolpar med V3-teknologi kompletterar de sex befintliga laddstolparna iBredden, längs E4 norr om Stockholm. Nästa vecka invigs ytterligare åtta V3 Superchargers vid E45 i Sveg.

V3-Superchargers har en toppeffekt på upp till 250 kilowatt.  Det är inte alla Teslamodeller som kan ladda med en sådan hög hastighet, men Model 3 Long Range ska kunna ladda upp till 120 kilometers räckvidd på fem minuter, och att ladda nästan fullt ska gå på 15 minuter. 

Med V3 Supercharging styrs kapaciteten intelligent mellan laddstolparna av ett eller flera laddskåp som alla har hög maximal effekt. Därmed delas inte längre effekten mellan två laddstolpar och kunden kan välja vilken stolpe som helst och ändå få högsta möjliga effekt.

Sedan den första Supercharger-stationen i Europa invigdes 2013 har Tesla byggt över 530 stationer i Europa och levererat mer än 2 miljarder Supercharger-kilometer till europeiska ägare. Den hittills största Supercharger-stationen i Europa är Nebbenes i Norge med 44 laddstolpar. Supercharger-nätverket har  i dag laddstationer i 28 länder i Europa.

I slutet av förra året uppgraderade Tesla V2-stationernas maximala effekt till 150 kW. Tesla har i dagsläget 40 Supercharger-station med 444 laddstolpar i Sverige som gör det möjligt att köra från Haparanda till Ystad. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester