Teslas nya rekordmodell Model S Plaid ett eldhav – föraren fastlåst

Här brinner Teslas nya flaggskepp Model S Plaid. 
Ägaren hann bara ha sin rekordsnabba bil i tre dagar innan den fattade eld mitt under körning. 
Ägaren lyckades bända upp dörren och fly ut från eldhavet. 

Tesla Model S Plaid lanserades för en knapp månad sedan av Elon Musk under ett bejublat event. Bilen har över 1000 hästkrafter och är den accelerationssnabbaste bilen som någonsin serietillverkats. 0-100 km/h går på drygt två sekunder. Toppfarten är över 320 km/h. Trots att bilen kör ifrån de snabbaste modellerna från Ferrari, Lamborghini och Koenigsegg kostar den inte mer än 1,4 miljoner kronor. 

Nu kommer dramatiska nyheter från USA att en av de första kundbilarna börjat brinna under färd. Bilen förvandlades till en ”eldkula” i ett bostadsområde i Pennsylvania, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Ägarens advokat har nu gått ut i amerikansk press och berättar om olyckan. 

– Föraren kunde inte ta sig ut ur bilen eftersom dess elektroniska dörrsystem inte fungerade, vilket fick föraren att använda våld för att skjuta upp den, säger bilägarens advokat Mark Geragos från advokatbyrån Geragos & Geragos.

Efter att branden startat rörde sig bilen 11-12 meter ytterligare innan den enligt advokaten förvandlades till en eldkula. Vad som orsakade branddramat är än så länge ett stort mysterium. Inga andra rapporter om incidenter med Tesla Model S Plaid har inkommit.

– Det var en hemsk och skrämmande upplevelse. Det här är en helt ny modell. Vi gör en undersökning. Vi kräver att Model S Plaid ska stoppas, inte vara på vägarna förrän vi gått till botten med detta, säger advokat Mark Geragos till Reuters.

Tesla har ännu inte kommenterat olyckshändelsen, men vid presentationen av bilen berättade Elon Musk om utmaningarna med att utveckla bilens nya batteri. 

– Det krävdes en hel del utveckling för att säkerställa att batteriet i nya S / X är säkert. Det fanns fler utmaningar än väntat med att utveckla den nya versionen, sade Elon Musk vid eventet. 

Att elbilar skulle brinna oftare än bilar som drivs av bensin och diesel är en seglivad myt. All tillgänglig statistik visar att det är precis tvärtom. Enligt en undersökning som DSB, norska myndigheten för samhällsberedskap, har gjort brinner bensin- och dieselbilar fem gånger så ofta som elbilar. 

Köp din tesla model s plaid online

Senaste nytt