Teslas nyhet i natt: Superbatteri ger elbilar för 25 000 dollar

Här är Elon Musks jättenyhet från ”Batteridagen” i natt.
Tesla kommer med superbilliga batterier som ska göra elbilar tillgängliga för alla. En bil som kostar under 25 000 dollar ska släppas. 
– En av de saker som stör mig mest är att vi ännu inte har en riktigt prisvärd bil. Det är något vi kommer att göra i framtiden, säger Elon Musk. 

LÄS MER HÄR: NYA TESLA-MODELL MED RÄCKVIDD PÅ 84 MIL

I natt höll Tesla den sedan länge emotsedda batteridagen. Elon Musk presenterade ingen revolution som fick åskådarna att tappa andan – däremot en evolution som kan komma att förändra världen på några års sikt. 

Tesla har lyckats förbättra elbilsbatterierna på en rad olika sätt. Förbättringarna kommer ge 54 procent längre räckvidd, 56 procent billigare pris per kWh och en minskning av kostnaderna för att ta fram batterifabriker. 

Men det kan ta upp till tre år innan förbättringarna slagit igenom och blivit verklighet. 

– Om vi kunde göra detta omedelbart skulle vi göra det. Det lovar bara riktigt bra för framtiden, säger Elon Musk. 

Redan innan eventet hade Elon Musk gått ut med att det skulle ta tid att komma med förbättringarna. Något som fick Teslas aktie att backa 5,6 procent. Det nya besked gjorde inte kortsiktiga aktiespekulanter gladare, aktien föll ytterligare 6,9 procent på eftermarknaden. 

Elon Musk valde att verkligen nörda ner sig i teknik under batteridagen och pratade om anoder och katoder i stället för att visa nya flashiga modeller. Han visade även upp Teslas nya specialgjutna batterilådor i aluminium. 

Kontentan av alla förbättringar är att Tesla kommer att kunna börja tillverka riktigt billiga elbilar som ska kunna slå ut bensinbilar med sitt låga pris och höga räckvidd. 

– En av de saker som stör mig mest är att vi ännu inte har en riktigt prisvärd bil. Det är något vi kommer att göra i framtiden. Den kommer att kosta 25 000 dollar och vara helt autonom. 

Supertekniken som skapar billigare batterier handlar bland annat om en tjockare cellformfaktor som skapar fliklösa batterier och får ner vikten. Tesla kommer dessutom börja tillverka sina batterier själva i stället för att köpa från Panasonic och CATL i Kina. Tesla har också gjort flera produktionsförbättringar som gör att fabrikerna ska kunna förbättra produktiviteten med sju gånger. Bland annat handlar det om att använda mindre lösningsmedel til elektrodtillverkning.

Tesla har också förbättrat anoden och katoden på batterierna, något som ökar räckvidden med ytterligare 20 procent. Dessutom ska mängden kobolt i batterierna minskas ytterligare. Företaget kommer att etablera katodtillverkning med inhemsk litium- och nickelförsörjning, enligt Musk. 

Sammantaget, kanske inte så sexiga nyheter, men om några år kommer de få stort genomslag på elektrifieringen av världens bilpark. Och inget som förändrar Tesla på kort sikt, till aktiespekulanternas förtret, men på lång sikt lovar det gott om Elon Musk kan hålla vad Tesla lovar.

Senaste nytt