Tesla med prototypbatteri kördes 121 mil på en laddning

Här är Tesla-prototypen som kan köra 121 mil på en laddning – i kyla. Bilen kördes tvärs över Michigan i december. De nya batterierna från One rymmer dubbelt så mycket energi som bilens originalbatterier. 

Räckvidden är det som får många att vänta med att byta till elbil. Även om de flesta klarar sin dagliga körning på batteriet finns det de som inte vill stanna på långresan. Och ganska snart är det nog ett minne blott med täta laddpauser. 

Den amerikanska starten Our Next Energy (One) testkör just nu ett batteri I en Tesla som rymmer dubbelt så mycket energi som bilens originalbatteri. Och det får plats i batteriets vanliga utrymme.

Allt förutom batteriet är original på den Tesla Model S Long Range som användes i testet. Kapaciteten i batteriet är 207,3 kWh, dubbelt så mycket som bilens originalbatteri på 103,8 kWh. Det räckte till en körning på 121 mil i 85 km/h vinterkylan i Michigan, uppger Car & Driver. Bilen har också klarat 141 mil utan laddning på en dynamometer. 

Hemligheten är ett batteri som är mycket mer energitäta än det originalmonterade batteriet. One vill med sitt nya batteri visa att det snart kommer elbilar med längre räckvidd än någon normal förare orkar köra slut på utan vila. 

Planen är att det nya superbatteriet ska gå i produktion efter 2023. Enligt Car & Driver ska batterikemin bestå av  litiumjärnfosfat (LFP). Normalt sett brukar den ha en lägre energitäthet än kobolt och nickel som vanligen används. Men genom att använda prismatiska LFP-celler och packa in fler celler i paketet uppges batteriet få en högre energitäthet. 

I testet användes dock ett batteri med mer traditionell kobolt-nickelkemi för att visa att det går att få in batterier med högre kapacitet i en vanlig personbil. Någon vikt för batteriet har inte uppgetts.

Frågan är hur stort batteri vi vill släpa på till vardags? Ofta klarar vi oss på ett mindre batteri till vardags, men vill ha ett stort batteri när det är dags för långresa. Kanske är lösningen brytbara batterier som i kinesiska elbilen Nio? 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester