Tesla billigast att underhålla – Volvo dubbelt så dyr

Tesla har fått kritik för höga reparationskostnader. Men nu visar en stor undersökning att märket är billigast av alla att serva och underhålla under både fem och tio år. Kostnaden är mindre än hälften jämfört med en Volvo. 

I flera sammanhang har det gjorts gällande att Tesla skulle ha högre driftskostnader än andra bilar. Bland annat kritiserade biluthyrningsföretaget Hertz Tesla för att vara dyrare att hålla igång än andra hyrbilar.  Nu kommer ny statistik från amerikanska Consumer Reports som visar att Tesla har de lägsta service- och underhållskostnaderna under fem och tio års ägande. De allra dyraste märkena att underhålla är Volvo, tyska prestigebilar – och Land Rover som är allra dyrast. 

Consumer Reports har intervjuat 1000-tals bilägare bland sina medlemmar för att se hur mycket de lagt ut på underhåll och service under en 12-månadersperiod. Bilarna var av en rad olika årsmodeller, och sedan har en snittkostnad för underhåll under fem respektive tio år räknats fram. 

Den som köper en Porsche får räkna med höga underhållskostnader, bara Land Rover lligger högre.

Undersökningen visar att det är tämligen billigt att underhålla bilen under de fem första åren. Till exempel kostar det bara 580 dollar, drygt 6000 kronor, att hålla en Tesla rullande de första fem åren. De nästföljande fem åren är betydligt dyrare. Under tio år har Teslan kostat 4035 dollar, knappt 45 000 kronor. 

Det kan jämföras med en Volvo som hör till de dyrare märkena att underhålla. De första fem åren kostar 1785 dollar, motsvarande 19 000 kronor, och totalt för tio år kostar Volvon cirka 100 000 kronor, enligt Consumer Reports. 

– Skillnaden för att underhålla en bil i genomsnitt mellan vissa märken kan vara tusentals dollar under en 10-årsperiod. Dessutom är dyra lyxbilar ofta ganska dyra att underhålla över tiden, säger Steven Elek, Consumer Reports ansvarige för bildataanalys. 

Märkena som kostar mest och minst att underhålla

Källa: Consumer Reports
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester