Teoriprovet görs om: ”Många lär sig bara utantill”

Teoriprovet och utbildningen för att få körkort kan göras om från grunden. Om bara några veckor är utredningen som ska förändra sättet att ta körkort i Sverige klar. Trafikskolarna är kritiska mot dagens prov – som kan lösas genom att lära sig instuderingsfrågor utantill i appar.
– Vi hoppas att kraven på teoriutbildning blir detsamma som i Norge, säger rektorn på Stockholms trafiklärarutbildning Jeanette Jedbäck Hindenburg. 

Carup.se har tidigare skrivit om att regeringen tillsatt en utredning för att se över den svenska körkortsutbildningen. Ett av huvudmålen är att försöka få ner antalet underkända prov. Även teoriprovet och teoriutbildningen kan komma att göras om.
– Det är precis det som vi håller på att se över, säger ansvarige utredaren Josefin Hallenberg till Carup.

Sveriges trafikskolor har länge krävt en översyn av systemet med teoriprovet.
– Uppdraget har vi fått eftersom det är många som kommer till provet utan att vara tillräckligt förberedda, säger Josefin Hallenberg.

Så här går dagens prov till.

Trafikskolorna lyfter fram Norge som ett bra exempel. Där finns ett system som skulle fungera även i Sverige. 
– Där har man ett förarutbildningssystem som värdesätter kunskap, så där det finns krav på att man genomför en teoriutbildning först, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Hon är kritisk till hur många körkortselever studerar. Enligt henne riskerar vi sämre trafiksäkerhet om man inte gör något åt teoriutbildningen. 
– Det är inget bra pedagogiskt system där inlärningen till stor del består i att sitta och chansa vad som är rätt svar i en frågeapp. Tänk om vanliga skolan skulle vara likadan, ingen undervisning utan bara plugga på gamla prov, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Hon vill att eleverna ska få en djupare kunskap om trafikens teoretiska grunder. Enligt Jeanette Jedbäck HIndenburg är proven idag en instuderingsmetod och inte en kontroll.
– Många elever lär sig bara utantill, inte varför de ska göra på ett särskilt sätt. Till exempel förstår de inte varför man bör sakta in vid väjningsplikt, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Utredaren har tittat på alla aspekter av körkortsutbildningen. Men vi får vänta till mitten av september innan de presenterar sitt arbete. 
– Vi har tittat på hur det går för olika grupper av blivande förare. Hur olika delar av utbildningen fungerat, på så sätt har vi kommit fram till en del saker, men det kommer att finnas med i utredningen, säger Josefin Hallenberg.

Sveriges trafikskolor sätter stort hopp till henne.
– Vi har stora förhoppningar på att deras förslag ska göra skillnad. Vi hoppas att ökad trafiksäkerhet är vårt gemensamma mål, säger Jeanette Jedbäck HIndenburg. 

Men körkortsutbildningen är ett system som är infekterat. Många starka krafter har åsikter och utredaren måste lyssna på alla inblandade. Trafikskolorna ska säga sitt och sedan finns det politiska krafter som vill ha ett jämlikt körkortutbildningssystem som gör det möjligt även för fattiga att ta körkort. 
– Ni får vänta tills utredningen är klar, avslutar Josefin Hallengren.
LÄS MER: