Sverige blir frånkörda på elbilar av alla nordiska grannländer. När andra länder gasar på med offensiva satsningar bromsar Sverige in och tappar mark i nyregistreringar, laddinfrastruktur, modellutbud och andrahandsmarknad.
Det visar en ny rapport från den europeiska bilindustrins branschorganisation ACEA.
Elbilar stod för 34 procent av Sveriges nyregistreringar under första halvan av 2025, vilket placerar oss på sjätte plats i Europa. Det är en tillbakagång jämfört med tidigare då vi låg topp tre. Våra grannländer har ökat tempot. Norge toppar listan med 92 procent elbilar, följt av Danmark med 65 procent, Island med 37 procent och Nederländerna och Finland med vardera 35 procent.
Sveriges tapp har flera förklaringar. En viktig faktor är obalans i förhållandet mellan antalet elbilar och publika laddpunkter. Enligt ACEA:s rapport finns det mer än 10 elbilar per publik laddare i Sverige, vilket överskrider de europeiska rekommendationerna. Samtidigt är endast knappt en femtedel av de publika laddpunkterna i Sverige snabbladdare, lägre än EU-snittet. Det gör laddningen långsammare och mindre attraktiv för bilister i rörelse.
Marknadsandel för elbilar i olika europeiska länder 2025

En annan förklaring är det låga utbudet av elbilar i de lägre prissegmenten. I juni 2025 fanns 19 modeller i Europa under 30 000 euro. Men få av dessa säljs ännu i Sverige, även om Carup tidigare avslöjat att lågprismodellen BYD Dolphin Surf är på väg till Sverige. Tröskeln in på elbilsmarknaden blir därmed högre, särskilt eftersom Sverige numera saknar elbilsbonus. Länder som Frankrike, Spanien, Nederländerna och Tyskland erbjuder fortfarande stöd och skattefördelar vid elbilsköp.
Sverige tappar också på andrahandsmarknaden. I Danmark är nästan varannan begagnad bil en elbil. I Sverige är motsvarande siffra cirka 10 procent. Det kan bland annat förklaras av stark export av elbilar från Sverige de senaste åren.
På pappret har Sverige strukturella fördelar. Elnätet är robust, vi är självförsörjande på el och elsystemet är bland de mest stabila i Europa. Sverige är också ett av få länder som helt tagit bort dubbelbeskattning av el vid lagring, vilket underlättar framtida lösningar som vehicle-to-grid. Men utbyggnaden av förnybar elproduktion går långsammare än hos flera konkurrentländer. Finland har redan nått 100 procent av sitt nationella mål för installerad vind- och solkraft till 2030. Nederländerna har uppnått 73 procent av sitt mål, medan Sverige bara har nått 68 procent.
Enligt ACEA:s rapport visar utvecklingen i Europa att tillgång till laddinfrastruktur, stöd för inköp av elbilar och utbudet av prisvärda elbilar är avgörande för att driva på elektrifieringen. Länder som lyckas kombinera dessa faktorer rör sig snabbt mot målet om nollutsläpp från nya bilar år 2035, medan Sverige halkar efter.
Källor:
https://www.acea.auto/news/quarterly-report-paints-mixed-picture-grids-and-infrastructure-progress-still-hamper-zero-emission-transition
https://carup.se/byds-nya-prisbomb-till-sverige-sa-billig-ar-elbilen/
LÄS MER:

Karl Wahlin är statistiker och har lång erfarenhet som analytiker inom personbilsmarknaden.