Svenskt test avslöjar: Dieseln som ger mest effekt

Vilken diesel ger mest effekt och vridmoment? Det har varit omdebatterat i många år, och teorierna är många. Nu avslöjar ett svenskt test vad som ger mest av diesel, blankdiesel, HVO och den förbjudna eldningsoljan. 

Många tror att biodieseln HVO är sämre än vanlig diesel. Det finns också teorier om att dieseln från olika mackar gör att bilen går sämre eller bättre. Vissa förespråkar blankdiesel som nästan är utan tillsatser. Och hur står sig egentligen den förbjudna eldningsoljan mot diesel?

Motoroptimeringsföretaget BSR bestämde sig för att ta reda på sanningen och har testat de olika bränslealternativen mot varandra. Först kontrollerade de densiteten på de olika drivmedlen. Det brukar vara en indikation på hur högt energiinnehållet är i dieselbränslet. Det visade sig att HVO vägde minst, 780 kg per m3. Mest vägde den förbjudna eldningsoljan med 830 kg per m3. Blankdieseln vägde något förvånande mindre än den vanliga mackdieseln. 

Det mest spännande är förstås hur hög effekt och vridmoment de olika dieselbränslena gav. BSR testade i en testbänk som simulerar en rulland landsväg. De beskriver resultatet som chockerande. Många hade trott att HVO skulle ge sämre prestanda än vanlig diesel, men så blev inte fallet. HVO ger exakt lika många hästkrafter som de två dieselbränslena som köpts från Preem och Circle K. 
– Chockerande skulle jag vilja säga, jag är förvånad, säger BSR:s expert i filmen.

Blankdiesel och den förbjudna dieseln visade sig jämnbördiga vid testet. De gav något högre effekt än den vanliga pumpdieseln, men skillnaden är relativt marginell.

Bränslena som jämfördes: 

Diesel B7 (Preem) 
Diesel B7 (Circle K) 
HVO (Circle K)
Diesel B0 Blankdiesel utan tillsatser
Eldningsolja E10

LÄS MER: