Svenskt Näringsliv: Det måste vara Teslas val

Nu får Teslastrejken tung kritik från arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv. Enligt vd Jan-Olof Jacke måste Tesla få avstå kollektivavtal. 
– Det måste vara Teslas val. Vår uppgift är att kollektivavtalen ska vara så attraktiva så att bolagen vill ansluta sig, säger Jacke till Dagens Industri

Idag trappas strejken mot Tesla upp ytterligare. Nu får Tesla inte längre någon städning på sina verkstäder och kontor sedan Fastighets gått ut i sympatistrejk. Dessutom kommer laddstationerna inte att kunna lagas efter att Elektrikerna gått i strejk. Nästa vecka ska en aluminiumfabrik i Vetlanda tas ut i strejk med målet att Teslas fabrik i Berlin ska stoppas. 

Den snabba upptrappningen av konflikten får nu tung kritik från arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv. De är LO:s motpart i förhandlingar om kollektivavtal. Svenskt Näringsliv organiserar cirka 60 000 företag som har kollektivavtal. Svenskt Näringsliv väljer nu att för första gången kommentera strejken.
– De sympatiåtgärder som vi nu ser börjar bli klart större än det mål som man vill uppnå. Det är inte rimligt, säger Jan-Olof Jacke till Dagens Industri

Jan-Olof Jacke fruktar att det blir dålig reklam för Sverige och den svenska modellen om Tesla tvingas lämna Sverige på grund av strejker och blockader. Svenskt Näringsliv förespråkar också kollektivavtal för företag, men anser att det måste finnas ett fritt val. 
– Det måste vara Teslas val. Vår uppgift är att kollektivavtalen ska vara så attraktiva så att bolagen vill ansluta sig, säger Jan-Olof Jacke. 

Svenskt Näringsliv har Tesla i sitt tjänstebilsprogram och de kommer inte att stoppa sina inköp på grund av strejken. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester