Svenska småsparare rusar efter Teslaaktier – sparekonom varnar

Svenska småsparare rusar efter Teslaaktier. Efter förra årets stora ras är aktien den mest nettoköpta hos nätmäklaren Nordnet. 
– Man bör vara beredd på en fortsatt volatil resa i aktien, eftersom marknaden tycks vara på tårna för allt Elon Musk nu gör, positivt som negativt, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till DI.se.

Tesla blev en av förra årets sämsta aktier och föll hela 69 procent, vilket var mer än Bitcoin som klarade sig med ett ras på 60 procent. Raset var så stort att Elon Musk nu kommit in i Guinness Rekordbok som den som förlorat den största förmögenheten på ett år. Enligt Guinness så har Musk förlorat 182 miljarder dollar sedan november 2021. Men han är fortfarande näst rikast i världen och har 146,5 miljarder dollar kvar.

Ska vi tro svenska småsparare så blir det revansch för Elon Musk i år. Hos Nordnet finns det ingen annan aktie som just nu tankas mer av köparna, de svenska SBB och Investor inräknat. Hittills i år har det gått lite bättre för Tesla och aktien har redan gått upp 13 procent. Men Nordnets sparekonom Frida Bratt varnar för att fånga fallande knivar – det kan bli en gropig resa framåt för de som äger Teslaaktier.  

Fler svenskar äger aktier i Tesla än vad det finns ägare av bilen Tesla.

– Generellt när en aktie som varit så oerhört högt värderad faller innebär det inte per automatik att aktien är billig. Å andra sidan är fallet i det här fallet mycket stort. Man bör hur som helst vara beredd på en fortsatt volatil resa i aktien, eftersom marknaden tycks vara på tårna för allt Elon Musk nu gör, positivt som negativt, säger hon till DI.

Hos Nordnet är det nu 53 000 svenskar som är ägare i Tesla och hos Avanza finns det nästan 88 000 aktieägare, det är fler än bilägarna av Tesla som i dagsläget uppgår till ungefär 34 000 svenskar. I Kina har Tesla tvingats sänka priserna med upp till 25 procent på vissa modeller, något som utlöst demonstrationer och protester.