Rasande Tesla-ägare protesterar i Kina: ”Ge tillbaka pengarna”

Rasande Teslaägare demonstrerar vid Tesla-butiker i Kina. De anser sig lurade sedan Tesla sänkt priserna kraftigt på nya bilar. 
– Ge tillbaka pengarna, återköp våra bilar, skanderade en folkmassa i Chengdu där en butik uppges ha stormats.

100-tals arga ägare till Tesla-bilar demonstrerar utanför olika leveranscenter i Kina. De är upprörda för att Tesla i fredags sänkte priserna kraftigt för andra gången på tre månader. Många av dem har betalat betydligt mer för sina Teslor de nyligen köpt och är nu mycket upprörda. Efter prissänkningarna kostar den billigaste Tesla Model Y 397 000 kronor i Kina. Tesla Model 3 kostar från 351 000 kronor.

Under lördagen protesterade ett par hundra köpare utanför Teslas leveranscenter i Shanghai. De kräver att de också ska få del av prissänkningarna och att de betalat för mycket för sina elbilar de nyligen köpt. Tesla har haft problem med fallande efterfrågan i Kina, men många ägare hade inte väntat sig de kraftiga prissänkningar som nu gjorts. Nya Tesla Model 3 och Y har sänkts med 13-25 procent sedan i september. 

Filmer i sociala videor visar protester i flera städer utanför Teslas butiker och leveranscenter. Teslaägare i Chengdu, Shenzen och Shanghai hade samlats i 100-tal för att protestera. Polisen kom till flera av demonstrationerna, något som är vanligt i Kina och inte betyder att det var våldsamheter. I Chengdu ska demonstranterna ha stormat en Teslabutik enligt flera olika medieuppgifter.
– Ge tillbaka pengarna, återköp våra bilar, skanderade folkmassan i Chengdu. 

Ägarna ska vara arga på att Tesla inte förklarat varför de som beställde sin bil i september ska betala upp till 25 procent mer. Enligt Reuters ska polisen ha hjälpt demonstranterna att lämna en kravlista till Tesla. De vill bland annat ha en ursäkt och kompensationer. En ägare uppger för Reuters att Tesla lovat svara på tisdag.

Tesla möter extremt hård konkurrens i Kina där efterfrågan på elbilar börjar mattas och ett stort antal elbilsmärken slåss om köparna. Eftersom Tesla inte har traditionella återförsäljare kan de inte jobba med rabatter när efterfrågan går ner. Prissättningen blir istället helt transparent, vilket väcker ilska hos de som köpte bilar tidigare till mycket högre priser. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester