Svenska flygbilen Jetson gör succé – flyger över vattnet för första gången

Den svenska flygande bilen Jetson One gör succé och har blivit omtalad i hela världen. 
Hela produktionen för 2022 är slutsåld – och nu satsar Jetson på att ta fram en fyrsitsig flygande bil som kan ersätta familjebilar. 
– Folk tycker att det är galet men vi tror att alla kan vara piloter i slutet av årtiondet. Evolutionen går snabbt, säger grundaren Peter Ternström. 

Flygbilen Jetson One har skapat ett hysteriskt intresse. Företagets filmer på Youtube har fått närmare 20 miljoner visningar och över 150 bilar är redan förbeställda. I dagarna släpptes en ny film på Youtube där Jetson för första gången flyger över vatten. 
– Vi får en ny beställningsförfrågan var tionde minut och varannan timme, dygnet runt, vill någon köpa eller investera i företaget, säger grundaren Peter Ternström.

Jetson är ensitsig och har en toppfart på 102 km/h. Foto: Jetson

Vissa tror att det är trickfilmat, men den svenska flygande bilen är högst verklig. Jetson One kan vara i luften i 20 minuter och är ensitsig. Farkosten väger 86 kg och har en toppfart på 102 km/h.  En Jetson One kostar 830 000 kronor, köparen måste lägga 200 000 kronor i förskott för att säkra beställningen. 

Över 150 personer har förbeställt Jetson och betalat in handpenning. Produktionen startar senare i år, 12 flygande fordon kommer att levereras i år. För att ha resurser att möta den stora efterfrågan siktar Jetson på att ta in 90 miljoner kronor från investerare. En första investerare är Silicon Valley-svensken Rikard Steiber som även är senior rådgivare till bolaget. 

– Vi har nyligen anställt fyra ingenjörer som ska hjälpa oss med detta. Inom ett år är vi nog närmare 20 medarbetare”, säger Peter Ternström till DI.

Nyligen publicerades en ny film på Youtube där Jetson för första gången flyger över vatten. 
– Vi har flugit över öknen, genom en skog. Den här gången valde vi att flyga Jetson One över vatten –  känslan är otrolig och magisk! uppger Jetson. 

Jetson har stora planer för framtiden och siktar på att förändra hur alla människor transporterar sig. Det behövs ingen licens för att flyga farkosten. 

– Vi har en vision långt bortom Jetson One, vi vill göra en tvåsitsig flygande bil på fyra år. Vid slutet av decenniet vill vi ha en flygande bil med fyra säten på marknaden, en som kan ersätta en vanlig familjebil, och alla kommer att vilja ha den, säger Peter Ternström till Daily Mail. 

– Folk tycker att det är galet men vi tror att alla kan vara piloter i slutet av årtiondet. Evolutionen går snabbt! Vi vill göra städer till en bättre plats att leva på och masstransporterna kommer att behöva förändras för att göra det – allt går i luften.