Nu stämmer tio svenska dieselbilsägare Audi, Volkswagen och BMW för dieselfusk. De kräver skadestånd av biltillverkarna för att deras bilar manipulerats med fuskanordningar i dieselgate-härvan.
– Det är en nivå som bekräftats av domstolsbeslut i hela Europeiska unionen, säger den tyska advokaten Theis Klauberg.
Tio år efter att dieselgate briserade skapar skandalen fortfarande svallvågor. I Tyskland och flera andra länder har bilägare fått ersättning för dieselbilar som var indragna i fuskhärvan. Bland annat har domstolar i Tyskland dömt så att biltillverkare som fuskat kan få betala 5-15 procent av bilens nypris till ägare. Det kan handla om över 100 000 kronor för dyrare bilar.
I Sverige har bilägare som varit drabbade än så länge blivit utan ersättning. Men nu har en tysk advokat som representerar tio svenska ägare till bilar i dieselgate-härvan lämnat in en stämningsansökan mot biltillverkare. Bilägarna som äger Audi SQ5 3.0 TDI, BMW X4 20d, Audi A4 Avant 2.0 TDI, BMW X3 20d, Audi A4 B8 2.0 TDI, VW Sharan II 2.0 TDI, BMW 520d, Audi A6 3.0 TDI och Audi Q5 2.0 TDI har gått till domstol med advokaten som ombud.

Det är den tyska advokaten Theis Klauberg som står bakom stämningen. Advokaten kräver nu att bilägarna ska få tillbaka 10 procent av det ursprungliga inköpspriset. Det kan handla om belopp på 30 000-60 000 kronor som bilägarna kräver.
– Det är en nivå som bekräftats av domstolsbeslut i hela Europeiska unionen. Denna utveckling följer den betydelsefulla domen från EU-domstolen från 2023 i ärendet Mercedes Benz C-100/21, som tydligt fastställde att alla EU-medborgare har rätt till ersättning om deras fordon drabbades av skandalen med manipulation av dieselutsläpp, säger advokat Theis Klauberg.
Enligt advokaten har 100-tals svenska bilägare hört av sig för att söka ersättning, och fler stämningsansökningar är att vänta.
– Klauberg Baltics arbetar nu aktivt för att säkerställa att även svenska dieselbilsägare får rättvis ersättning enligt EU-rättsliga ram, uppger advokaten som startat en sajt för att driva rättsprocesser med bilmodeller indragna i dieselgate.
Kravet på 10 procent av inköpspriset gör för skador som orsakats av tillverkarna för att bilen släpptes ut på marknaden utan att säkerställa att den har ett giltigt COC-intyg eller att den uppfyller EU:s utsläppsregler. Att bilarna hade manipulerade datorer som gjorde att de klarade utsläppstester gjorde att de under normal körning kunde släppa ut mångdubbelt mer kväveoxid än de lagliga gränserna.
– Om bristerna hade klargjorts under försäljningen kan det rimligen antas att köparen inte skulle ha köpt bilen för det pris den såldes för. Istället skulle köparen säkerligen ha gjort köpet endast till ett rabatterat pris, och skillnaden är den skada som orsakats, säger Theis Klauberg.
De första stämningarna lämnas in i Tyskland, men advokaten öppnar för att talan även kan väckas i svensk domstol.
– Vi är övertygade om att en svensk domstol skulle utdöma ett ännu högre belopp, och faktiskt utdöma upp till 100 % av inköpspriset mot återlämnande av bilen. Inget mål har dock ännu väckts i svensk domstol. Vi förbereder för närvarande det första kravet, i fallet med en VW Sharan.
Carup har sökt BMW och Volkswagen för kommentarer.
LÄS MER:

Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter