Svenska bilägare kan få jättepengar för dieselgate

En tysk advokat vill hjälpa svenska bilägare att få ut ersättning för dieselgate i en grupptalan. Trots att det gått nio år sedan skandalen briserade går det att få ut stora pengar, enligt advokaten. 
– Det är bra förhållanden i Sverige jämfört med i andra länder, rent lagligt, så jag anser att det finns goda chanser att lyckas, säger advokat Theis Klauberg till Teknikens Värld

Dieselgate briserade i september 2015 och de rättsliga svallvågorna pågår fortfarande. I många europeiska länder har bilägare fått ut stora pengar i kompensation för att de köpt bilar med fuskmjukvara och smutsiga dieselmotorer. I USA tvingades Volkswagen köpa tillbaka 350 000 bilar. Svenska bilägare har dock gått lottlösa ur skandalen. Det vill en tysk advokat ändra på och han samlar nu in namn för en grupptalan mot flera bilmärken, uppger Teknikens Värld

Beroende på hur länge du ägt bilen tror advokaten att ersättningen kan landa på 10 till 30 procent av bilens nypris. För en dyrare tysk premiumbil kan det bli 100 000-tals kronor.
– Det har tagit lång tid men nu finns det klarlagt av EU vad som är olagligt och det finns också många fall där bilägare fått kompensation för att de lurats. EU-kommissionen har slagit fast att bilägare har rätt till ersättning, säger advokat Theis Klauberg till Teknikens Värld. 

Nu samlar de in namn via sin hemsida. De söker även ägare till BMW, Mercedes och Volvo trots att deras roll i dieselgate inte är fastslagen på samma sätt som Volkswagen-koncernens bilar. 
– I ett fall med en Mercedes Vito fick vi ett förslag från Mercedes om ersättning på 30 000 euro, det var deras förslag, säger advokaten till Teknikens Värld. 
LÄS MER: