Svensk professor: ”Prata inte hemligheter när du åker Volvo”

Den som har väldigt känsliga hemligheter bör inte prata om dem i en Volvo. Den oväntade uppmaningen ger cybersäkerhetsforskaren Pontus Johnson i en intervju med SVT.
– Om man planerar väldigt hemliga samtal under sina transporter, då kanske man inte ska köra en omodifierad kinesisk bil, säger professorn till SVT.

Nya Volvobilar kan vara avlyssnade av kinesiska staten. Det insinuerar Pontus Johnson, professor och chef för Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet vid KTH, i en intervju med SVT. Bland annat körs nya Volvobilar av Försvarsunderrättelsedomstolen. 
– Då är min rekommendation att inte prata hemligheter när man åker Volvobilen, säger KTH-professorn Pontus Johnson till SVT

Några som helst bevis eller belägg för att Volvobilar skulle kunna vara avlyssnade finns inte. Volvo Cars själva tillbakavisar alla kopplingar till kinesiska staten, och berättar att kommunikationssystemen i bilarna kan stängas av för myndigheter.

Svenske säkerhetsprofessorn Pontus Johnson avråder från att prata hemligheter i en Volvo. Foto: Volvo Cars
Nya Volvo EX90 Excellence är en bil som riktar sig till statsöverhuvuden och näringslivsledare. Foto: Volvo Cars

– I bilar vi förser Polismyndigheten och Tullverket med har vi avaktiverat all kommunikationsutrustning som möjliggör överföring av data till Volvo Cars eller någon annan. I stället använder myndigheterna enbart sina egna kommunikationssystem i bilarna. Andra myndigheter har samma möjligheter som Polismyndigheten och Tullverket om de önskar, uppger Volvo Cars pressavdelning för SVT. 

En viss oro verkar dock existera inom Försvarsunderrättelsedomstolen, som för SVT bekräftar att e är medvetna om att Volvo Cars har ett kinesiskt ägare, men att bilar i allmänhet inte är lämpliga säkerhetsklassade samtal.

– Inom ramen för domstolens säkerhetsskyddsarbete genomförs kontinuerligt bedömningar av hot mot domstolens säkerhetskänsliga verksamhet. De förhållanden du tar upp är vi förstås medvetna om. Vi pratar aldrig säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter utanför säkra och kontrollerade utrymmen. En bil – oavsett märke – är givetvis inte något sådant utrymme, säger kanslichef Mikael Karanikas till SVT.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester