Nu talar Nissans nya vd ut om krisen. Allt påsås ha börjat med att förre vd:n Carlos Ghosn fick hybris.
– Det är mer ett grundläggande problem som förmodligen började 2015 när ledningen trodde att det här företaget kunde nå en årlig försäljningen på cirka åtta miljoner bilar, säger Ivan Espinosa till Motortrend.
Nissan är på randen till kollaps och gjorde en förlust på 50 miljarder kronor under förra räkenspapsåret som slutade 31 mars. Nu slåss ledningen för att rädda den sargade biljätten. Tio bilfabriker ska stängas och 20 000 anställda tvingas sluta. Men alla är inte säkra på att det räcker.
Mannen som ska rädda Nissan är Mexikofödde Ivan Espinosa. Han är den tredje vd:n sedan Carlos Ghosn greps 2018 och sedan flydde från Japan till Libanon gömd i en låda. Ska vi tro Ivan Espinosa började krisen några år innan Ghosns famösa flykt.
– Låt mig börja med att förklara varför vi är här. Det här är inte något som har hänt under de senaste åren. Det är mer ett grundläggande problem som förmodligen började 2015 när ledningen trodde att det här företaget kunde nå [en årlig global fordonsförsäljning] på cirka åtta miljoner. Det gjordes stora investeringar både vad gäller planerad kapacitet och personal, men verkligheten idag är att vi ligger på ungefär hälften av den volymen. Och ingen har gjort något för att åtgärda det förrän nu, säger Espinosa till Motortrend.
Nu slaktar han Nissan och försöker stoppa blodflödet. Med 15 miljarder dollar i kassan anser han att oddsen är på hans sida. Den tidigare ledningen har sagt att Nissan inte kan klara sig på egen hand. Men Espinosa hoppas att företaget ska kunna rädda sig själva.
– Det vi försöker göra är att inte vara en gisslan för någon partner. Vi fokuserar på att sätta oss själva på rätt fot så att vi kan ha bra förhandlingar och diskussioner med alla potentiella partners. Vi tittar på partners som kan ge mer företagsvärde och stöd till Nissan på lång sikt. Bilens framtid är den intelligenta bilen och Nissan har många styrkor och kunskaper inom autonom teknik såväl som programvarudefinierade fordon. Vi har mycket att erbjuda, mycket värde och mycket tekniskt värde att erbjuda, och det är det vi vill diskutera med potentiella partners, säger han.
En lösning är att utöka samarbetet med kinesiska biltillverkaren Dongfeng. Espinosa öppnar för att släppa in dem i Nissans fabriker runt om i världen. Då får Dongfeng ett snabbspår förbi EU:s tullar. Ett arbete pågår redan för att mildra årliga smällen på 30 miljarder kronor som Donald Trumps nya tullar skulle orsaka. Nissan har redan hittat ett sätt att kapa bort 30 procent av kostnaden.
10 bilfabriker ska stängas ner, men Espinosa utesluter inte att de kan bli fler.
– Vi omvärderar situationen kontinuerligt, och tyvärr har vi inte tid att slösa och resurser att spendera. Så vi är väldigt praktiska när det gäller att driva verksamheten och om vi inte kan vara konkurrenskraftiga måste vi fatta beslut.
LÄS MER:

Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter