Det är en lång och seglivad myt – att man behöver inte blinka i rondeller. Men det är också en livsfarlig myt som skapar olyckor.
– Det är ett av de vanligaste felen förare gör, säger trafikläraren Amer Adem.
Det är en seglivad myt – och ett misstag som inte bara kan kosta dig 500 kronor i böter, utan också skapa farliga situationer i trafiken. Men att blinka när du är på väg ut ur rondellen är ett måste.
– Blinkers är ett sätt att kommunicera. Att inte ge tecken kan skapa missförstånd, särskilt för fotgängare, cyklister och andra bilister, säger trafikläraren Amer Adem på Autoklar Trafikskola i Vällingby.
Det är en vanlig missuppfattning att man inte behöver använda blinkers i en cirkulationsplats. Men enligt Trafikförordningen ska du alltid ge tecken när du svänger. När du kör ut ur en rondell räknas det som att du svänger höger. Därför är högerblinkers obligatorisk vid utfarten.
– Det är ett av de vanligaste felen förare gör. Vissa tror att blinkning bara gäller vid filbyte eller vanliga svängar. Men att köra ut ur en cirkulationsplats är en sväng, och då måste man blinka, säger Amer Adem.

Att hoppa över blinkern är inte bara ett irritationsmoment. Det kan också leda till olyckor. Särskilt utsatta är de som ska korsa vägen vid övergångsställen i anslutning till rondellen.
– När bilister inte visar vart de ska skapar det osäkerhet. Det gäller inte bara andra bilister. Även gående och cyklister får svårt att bedöma vad som händer.
Dessutom kan det bli dyrt. Den som bryter mot regeln riskerar 500 kronor i böter. Det räknas som brott mot 3 kap. 53 § i trafikförordningen. Och det är inte bara blinkersen som ställer till det. Fel filval, oväntade filbyten utan tecken och för hög hastighet är andra vanliga misstag i rondeller säger Adem.

Och det finns en osäkerhet för cirkulationsplatser hos vissa förare. Speciellt i de större.
– Många vet inte vilken fil de ska ligga i. Jag brukar säga till mina elever att alltid tänka att rondellen har två körfält, så lär man sig placera sig rätt, säger Amer Adem.
Grundregeln är enkel: Ska du höger (första avfarten) – håll till höger. Rakt fram (andra avfarten) – oftast höger, men följ vägmarkeringar. Vänster (tredje avfarten eller längre) – välj vänster körfält redan före infarten.
Filbyte inne i rondellen är tillåtet. Men bara om det sker säkert och med blinkers. Enligt trafikreglerna får du bara byta körfält om det inte stör annan trafik.
– Du måste kontrollera speglar, döda vinkeln och ge tecken i god tid. Jag brukar säga att det är bäst att byta fil precis innan refugen till din avfart, säger Amer Adem.
Och om du är osäker? Ta det lugnt, håll låg hastighet och följ vägmarkeringarna. Men framför allt – använd blinkers.
– Det handlar om att visa hänsyn och göra trafiken tryggare för alla.
Fakta: Detta gäller i rondellen
Måste jag blinka ut ur rondellen?
Ja. Enligt 3 kap. 53 § Trafikförordningen ska du ge tecken vid sväng. Utfart ur cirkulationsplats räknas som en sväng – därför måste du blinka höger.
Vad händer om jag inte blinkar?
Du kan få 500 kr i böter. Det är en trafikförseelse enligt gällande bötesbelopp.
Ska man blinka in i rondellen?
Normalt inte. Eftersom infarten inte är en sväng från vägen, behövs normalt ingen blinkers vid infart.
Får jag byta fil i rondellen?
Ja – om det är säkert. Enligt 3 kap. 44–45 §§ får filbyte ske om det inte hindrar annan trafik. Blinkers krävs.
Hur ska jag välja fil i rondellen?
Filval beror på avfart. Det finns inga exakta regler i lagen, men följande används som praxis:
– Första avfarten: Håll höger.
– Andra (rakt fram): Vanligtvis höger.
– Vänster (tredje avfarten eller längre): Välj vänster före infarten.
– Följ alltid vägmarkeringar om det finns eller skyltar som visar på placering innan du kör in i cirkulationsplatsen.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamina i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist, bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.