Stor undersökning: Här är de MINST pålitliga begbilarna

Annons

Dyra och exklusiva bilar kan vara en ekonomisk fälla efter några år. Det visar en stor undersökning av det brittiska försäkringsbolaget Warrentywise.
Bentley Continental GT, Audi A7, BMW X6 och Porsche Cayenne hamnar sist på listan över pålitliga begbilar.
Vi publicerar hela listan här.

Begagnatmarknaden slår rekord i Sverige just nu. I juni såldes 127 472 begagnade bilar, den högsta månadssiffran på ett och ett halvt år och hela 13,6 procent mer än i juni 2019.
Coronaviruset har ändrat våra resvanor fler vill ta sig fram med bil. Eftersom ingen vet hur länge pandemin kommer pågå är det naturligt att man vänder sig till andrahandsmarknaden där man kan göra ett mer ekonomiskt val. Men se upp med verkstadsnotan och fel som uppstår på bilarna efter några år.

Annons

Det brittiska försäkringsbolaget Warrentywise har nyligen gjort en stor undersökning över vilka begbilar som är minst respektive mest pålitliga.
Topplistan baseras på 131 000 bilar som har lämnats in på verkstad de senaste två åren. En rad faktorer har vägts in, bl a hur ofta fel uppstår och kostnaden för att reparera.
Och det är förvånande nog de exklusiva bilmärkena – inte minst stora suvar – som verkar krångla mest när nybilsgarantin har gått ut.

I Storbritannien är det Bentley Continental GT som toppar den osmickrande listan. Det är en bil som kostar en bra bit över två miljoner, om du vill ha en helt ny.
I Warrentywise-undersökningen har modellen ganska många fel på bränslesystemet, motorn och elektroniken. Den dyraste elnotan på verkstaden kostade 120 000 kronor, noterar Warrentywise. Och snittkostnaden för verkstadsbesök var nästan 30 000 kronor.

Annons

Men även märken som Audi, BMW och Porsche hamnar högt på listan över bilar som är minst pålitliga.
Tvåa efter Bentley Continental kommer Audi A7, med ett grundpris på ca 550 000 kr. Därefter kommer BMW X6 som kostar drygt 700 000 kr. På fjärde plats kommer Porsche Cayenne, med ett nypris på minst 750 000 kr.
”Många premium-suvar kan vara lockande att köpa när de minskat i pris efter tre år, men vår statistik visar att de kan bli en dyr affär för begköpare om man inte kollat noga” kommenterar Warrentywise.

Bilmärken som får beröm är Lexus och Honda. 
100 ägare av Lexus RX, hybridsuven, har inte rapporterat ett enda fel under tvåårsperioden. 
Och Honda får 89 poäng av 100 för sin pålitlighet.

Minst pålitliga

1. Bentley Continental GT
2. Audi A7
3. BMW X6
4. Porsche Cayenne
5. Chevrolet Captiva
6. Land Rover Range Rover Sport
7. Jaguar XJ
8. Audi Q7
9. Mazda CX5
10. Land Rover Range Rover

Mest pålitliga

1. Lexus RX
2. Honda Jazz
3. Mitsubishi ASX
4. Dacia Sandero
5. Mazda 2
6. Volkswagen UP!
7. Nissan LEAF
8. Lexus CT
9. Ford Ecosport
10. Suzuki Alto

Källa: Warrantywise Reliability Index. Perioden för undersökningen: 1 januari 2018-30 april 2020.

Bra att veta om begbilsköp

När du köper en begagnad bil kan det finnas fel som du inte kan kräva att bilhandlaren ska åtgärda. Köper du en äldre bil får du räkna med att det kan finnas brister som är normala med tanke på bilens skick. Ålder, pris och körsträcka är exempel på saker som påverkar vad du kan förvänta dig av bilen.

Enligt konsumentköplagen har du rätt att reklamera bilen om den visar sig ha varit felaktig från början, det vill säga, har ett ursprungligt fel. Du behöver inte ha garanti för att kunna reklamera.

Den genomsnittliga livslängden för en bil är 15-20 år, beroende på modell och körsträcka, och en genomsnittlig årlig körsträcka är cirka 1250 mil per år, vilket innebär att en bil som gått 20 000-25 000 mil ofta börjar närma sig slutet av sin livscykel.
Här kan du läsa fler råd inför ditt begköp.

Annons

Senaste nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *